Karakter door Coupe. Naar een Geïntegreerde Kostuumontwerpmethode | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Karakter door Coupe. Naar een Geïntegreerde Kostuumontwerpmethode

Karakter door Coupe. Naar een Geïntegreerde Kostuumontwerpmethode

Het onderzoek ‘Karakter door coupe’ heeft als doel een geïntegreerde kostuumontwerpmethode te ontwikkelen. Onderzoeker en kostuumontwerper Chris Snik wil het belang van een doorgedreven samenwerking aantonen tussen ontwerper en performer, waarbij het ontstaan van een idee en de uitwerking van een kostuum dialectisch interageren. Coupe is hier het sleutelwoord. Kostuums met een goede pasvorm zijn niet mogelijk zonder coupe dat de juiste accenten aan lichaamsvormen kan geven en dus een personage kan construeren.

In mode en kostuumontwerp werd nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar coupe. Hoewel het kostuum (en bijgevolg dus ook de coupe) steeds belangrijker worden in de hedendaagse podiumkunsten, gaan er steeds minder tijd, middelen en expertise hiernaartoe. In een steeds korter wordend repetitieproces is het vaak niet mogelijk om op een geïntegreerde manier te creëren. Binnen kostuumontwerp worden het uitdenken van een idee en het uitvoeren ervan vaak als losstaande activiteiten gezien. De samenwerkingen met de performers is miniem.

Snik wil de kloof overbruggen tussen het (bewegende) lichaam en de expressie van de performer, enerzijds, en het concept en het maakproces van een kostuum anderzijds. Via literatuur, het bestuderen van designerstukken, veldonderzoek en artistieke experimenten met performers, zal in de uiteindelijke performance d.m.v. coupe het karakter en het lichaam van de performer gevormd worden. Snik zal daarvoor samenwerken met o.a. Karel Tuytschaever, Klaas De Vos, Daniel Poulson, Bart Van Merode, Katleen Vinck, Cees Janssens en Pieter Desmet. De bevindingen uit dit onderzoek zullen richtlijnen geven aan ontwerpers (in opleiding), performers en theatermakers.

ONDERZOEKER(S)