The Power of Rhythm in Jazz improvisation and composition | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • The Power of Rhythm in Jazz improvisation and composition

The Power of Rhythm in Jazz improvisation and composition

Harmonie, melodie en ritme zijn de drie bouwstenen die centraal staan in geïmproviseerde muziek zoals jazz, waar compositie ondergeschikt is aan de uitvoering zelf. De parameter ritme onderscheidt in jazz niet alleen instrumentalisten van elkaar, met hun persoonlijke ritmische frasering, maar ook het genre jazz van andere geïmproviseerde idiomen. Ondanks het uitgesproken belang van deze muzikale bouwsteen ontbreken vele (pre)professionele improvisatoren en componisten de kennis van de mogelijkheden met ritme.

Bij het componeren en improviseren is een constante balans tussen de drie muzikale bouwstenen vereist. De methode die in het onderzoek “The Power of Rhythm in Jazz improvisation and composition” wordt ontwikkeld, brengt de invloed van ritme op de bouwstenen harmonie en melodie in kaart. De didactische tool zal zowel improvisatoren en componisten helpen te begrijpen wat de invloed van ritme op harmonie en melodie is en biedt hun de mogelijkheid innovatief om te gaan met de balans tussen deze drie muzikale bouwstenen. Het onderzoek zal de jazzimprovisator en -componist een houvast bieden in haar/zijn artistieke parcours.

In samenwerkingen met internationale muzikanten, improvisators en componisten, zal Nabou Claerhout deze methode ontwikkelen en verfijnen.

ONDERZOEKER(S)