Theater met ouderen – nooit te oud om een scène te maken | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Theater met ouderen – nooit te oud om een scène te maken

Theater met ouderen – nooit te oud om een scène te maken

Onderzoek naar spel- en theatermethodes om theater te spelen en maken met ouderen in een woonzorg- of dagcentrum; en de impact daarvan op hun welzijn.

Wanneer gevraagd wordt aan ouderen in zorgcentra wat zij het meeste missen dan luidt het antwoord vaak: mijn gevoel van autonomie.
Is het mogelijk om via theater ouderen een nieuw gevoel van autonomie te geven? Door het (her)ontdekken van hun verbeelding, een spelende staat van zijn op te roepen, en zich verbonden te voelen met hun medespelers tijdens het creëren van scenes?

“Anyone can do theatre, even actors. And, theatre can be done everywhere, even in a theatre.”
– Augusto Boal

Dit startproject onderzoekt welke bestaande drama- en speloefeningen en werkwijzen er zijn om met ouderen in een woonzorgcentrum tot toneelspel te komen, en de impact daarvan op het welbevinden en het gevoel van verbondenheid van de bewoners en het zorgpersoneel.
Door literatuurstudie en opzoekingswerk in binnen- en buitenlandse publicaties, gesprekken met theatermakers die ervaring hebben in het werken met senioren, en uit eigen ervaringen met de doelgroep, wordt er een inventaris samengesteld met speloefeningen die geschikt zijn voor ouderen in woonzorgcentra. Deze oefeningen worden eerst uitgetest op enkele bewonersgroepen uit zorgcentra in Antwerpen.

De geteste inventaris resulteert uiteindelijk in een gebruiksklare spelbundel met inspirerende theatermethodes en oefeningen. Deze bundel kan dan gebuikt worden door artiesten die graag willen werken met ouderen maar ook door het zorgpersoneel. Zodat ook zij in de dagdagelijkse praktijk met speloefeningen en theatertechnieken aan de slag kunnen.

Met dit onderzoek wordt er een breder spectrum aan activiteiten en artistieke ervaringen geïnitieerd in woonzorgcentra. Het pad wordt geëffend voor artiesten en andere creatievelingen om een zorginstelling als creatieve ruimte te bekijken.

image: 'Woman dancing to 'let's dance' in eighties outfit for a movie project in a care home' 

ONDERZOEKER(S)