Your Body Text | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Your Body Text

Your Body Text

Tijdens het informatietijdperk hebben we veel taken - zoals het schrijven van de body text - zien veranderen in digitale abstracties. Als gevirtualiseerde gebruikers worden we onttrokken uit onze fysieke werkelijkheid. De schermen die ons omringen, vormen een verlengstuk van ons brein en vervangen ons lichaam. Het lichaam dat in de 19e eeuw nog diende als werktuig, wordt nu verwaarloosd. We leven in een ontlichaamde maatschappij.

Momenteel evolueert technologie naar een draagbaar en samenwerkend hulpmiddel. Hedendaagse technologieën, zoals augmented reality (AR), laten de fysieke en digitale wereld samensmelten en maken het mogelijk het lichamelijke in het digitale te herintroduceren. Kaders, zoals een blad of een scherm, zijn in deze omgeving afwezig. AR neemt onze huidige realiteit en voegt daar elementen aan toe. De body text bestaat rondom een lichaam en wordt erdoor gestuurd: de lezer wordt, met zijn lichaam, de nieuwe drager van de body text. Aangepast aan de verhoudingen van het menselijk lichaam en onderhevig aan onze interacties, wordt de body text antropometrisch.

Deze nieuwe digitale ervaringen vragen niet alleen om een nieuwe lezer, maar ook om een nieuwe ontwerper. Ontwerpen voor de belichaamde gebruiker vereist een verschuiving in perspectief, een dat afwijkt van het traditionele ontwerpdenken. Het onderzoeksproject ‘Your Body Text’ neemt deze verschuiving als startpunt en onderzoekt of het mogelijk is de body text - middels het gebruik van hedendaagse technologie - te (her)belichamen.

ONDERZOEKER(S)