Charlotte Lybeer - Linus' Blanket | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Publicatie
  • Charlotte-lybeer-linus-blanket

Charlotte Lybeer - Linus' Blanket

Linus’ Blanket is het resultaat van een 2 jarig onderzoeksproject aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen
Charlotte Lybeer focust op leden van groepen die via ‘preventie’ gevaar willen elimineren en de invloed van de angstcultuur op de wereld van entertainment. Daarnaast worden zowel voorbeelden gezocht waar de ecologie van de angst langzaam binnensluipt in de dagdagelijksheid. Van foto's van de best beveiligde frituur, via gevechtssimulatiesporten tot een cursus ‘veilig vallen’... Lybeer toont de façades om periodiek en gecontroleerd in weg te vluchten. De nood om beschermende barrières op te trekken en zo een veilige cocon te creëren. Het ontspannende van het kunstmatige angstgevoel en het dreigende van gevaar met de komen dicht bij elkaar.

Veiligheid is een begrip dat een aantal meetbare parameters omhelst, maar voor het overige gevoelsmatig wordt bepaald. Het is een menselijk streefdoel om tenminste de objectieve onveiligheid zoveel mogelijk te minimaliseren middels maatschappelijke keuzes, beleidsdaden, reglementering, arbeidsvoorwaarden en persoonlijke beslissingen. Anderzijds is het ontvluchten ervan ook een strategie, waarbij een plek (een concrete plaats of een mentale ruimte) wordt gezocht die schijnbaar vrij is van onveiligheid, en die tevens wordt afgeschermd tegen het binnendringen van risicofactoren van welke aard ook. Dit soort escapisme is een centraal thema in Charlotte Lybeer’s fotografische werk.

Deze publicatie is een Track Report.

Kopen
Het boekje is te koop in de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. 

Onderzoeker(s)