Parade Noorderlicht | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Index
  • Parade Noorderlicht

Parade Noorderlicht

Tijdens Parade Noorderlicht vormen de bewoners van 2060 Antwerpen, op uitnodiging van AP Hogeschool en district Antwerpen, elk jaar een kunstige en kleurrijke stoet die licht brengt in de straten van de multiculturele wijk.

Het project Parade Noorderlicht gaat over de verbinding die kunst kan maken tussen de meest uiteenlopende culturen. In 2021 wordt het project voor de vijfde keer georganiseerd door AP Hogeschool. Bij deze parade vertrekt iedereen samen op één punt en wandelt gezamenlijk naar het buurtfeest op de campus van AP Hogeschool. In en rond de parade brengen jonge kunstenaars beeldende kunst, opera, experimentele klassieke muziek, chanson, hedendaagse dans, Vlaamse volksliedjes, wereldmuziek, fotografie, theater en spoken word. Maar er zijn ook lokale deelnemers, buurtbewoners en organisaties uit 2060 Antwerpen, die deelnemen of een project voorstellen. 

De kunstenaars van dienst zijn studenten Muziek, Drama, Dans en Beeldende Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Antwerpse Academie. Organisator Kris van 't Hof: "Zoals steeds is de opdracht aan de kunstenaars om zich te laten inspireren door de buurt. Dat maakt deze parade uniek in zijn soort en de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de realisering groot. Maar de confrontatie met bewoners en hun plek hier in 2060, zorgt ook bij onze student-kunstenaars voor een ander soort engagement dan bij een kunstwerk voor een tentoonstelling in een galerie, museum of podium. En dat is een waardevolle ervaring voor de kunstenaars in spe."

Verschillende verenigingen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het project.  “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, vult Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool aan. “Kunstenaars krijgen hier veel voor mekaar omdat ze diversiteit zo in de vingers hebben.”

Contact

Wil je meer weten of deelnemen aan Parade Noorderlicht?
noorderlicht@ap.be

Volg de facebookpagina en blijf op de hoogte.