AI Musicking: Innovative Approaches to Musical Co-creation through Machine Learning | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • AI Musicking: Innovative Approaches to Musical Co-creation through Machine Learning

AI Musicking: Innovative Approaches to Musical Co-creation through Machine Learning

De afgelopen jaren hebben de concepten Kunstmatige Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) zich niet alleen gevestigd als experimentele onderzoeksgebieden, maar ook als veelzijdige tools met creatieve toepassingen. Terwijl er opvallende doorbraken en wijdverbreide adoptie zijn geweest op het gebied van tekstgeneratie (ChatGPT) en beeldgeneratie (DALL-E), hebben muzikale generatietools nog niet veel publiek gebruik of artistieke inspanningen gekend. Door gebruik te maken van gegevens in de vorm van audioregistraties en muzikale mapping kunnen AI-algoritmen patronen en stilistische elementen leren, verwerken en repliceren die te vinden zijn in complexe muzikale systemen, allemaal zonder de noodzaak van expliciet gedefinieerde generatiemethoden.

Dit onderzoeksproject heeft tot doel specifieke artistieke methodologieën te onderzoeken en te ontwikkelen voor het gebruik van muzikale AI-tools in het collaboratieve mens-machine creatieve proces. Dit streven omvat de studie en toepassing van gegevens die zijn gegenereerd door de kunstenaar-onderzoekers binnen de onderzoeksgroep CREATIE. Verschillende kunstenaar-onderzoekers binnen CREATIE zijn momenteel bezig met het incorporeren van machine learning in hun creatieve werken, met als doel het verfijnen en ontwikkelen van nieuwe benaderingen, methodologieën en vaardigheden. Bovendien hebben hun artistieke onderzoeksactiviteiten een aanzienlijke hoeveelheid materiaal opgeleverd dat geschikt is voor het machine learning-proces.

(c) Wannes Cré