Knitting the archive | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Knitting the archive

Knitting the archive

‘Knitting the Archive' kijkt naar de actieve handeling van breien als informatiedrager van waaruit verhalen kunnen worden verteld, en naar de betekenisgevende rol die een archief kan spelen binnen een modeontwerp.

Breien als een medium introduceren is niet zozeer bedoeld om het ambacht als 'kunst' te legitimeren, maar eerder om het te herdenken als een potentiële theorie om radicaal licht te werpen op de contouren van de toch al hybride aard van de beeldende kunst. Media zijn onderling met elkaar verknoopt en creatieve processen vertonen overeenkomsten wanneer het gaat om principes als rijgen, spinnen, poreusheid, lineariteit, beweging, geluid en tekst. ‘Textiliteit’ is inherent aan elk medium.
 
‘Knitting the Archive' bevraagt de essentiële kenmerken en functies van het conventionele archief als een structuur voor doorzoekbare collecties, methoden en notities van creatieve processen gelinkt aan creatieve en technische talen van velerlei aard. ‘Knitting the Archive' gaat actief op zoek naar een uitgebreidere ruimte, naar een genereus, stimulerend, op ervaring gebaseerd en open-ended laboratorium: een levend platform van fragmenten, speculaties en herinneringen. Het zoekt naar poëtische praktijken van aandacht, naar het in- en uitademen van iets wat er al is.

 

ONDERZOEKER(S)