An Out-of-Focus Scan, part 1. Anton Cotteleer | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Publicatie
  • Out-focus-scan-part-1-anton-cotteleer

An Out-of-Focus Scan, part 1. Anton Cotteleer

An Out-of-Focus Scan, part 1

Anton Cotteleer, 2021
 

In de eerste publicatie naar aanleiding van zijn doctoraatsonderzoek toont Anton Cotteleer hoe hij door inzoomen, uitsnijden en uitvergroten persoonlijke en anonieme familiefoto’s uit de jaren 1970 en -80 bewerkt en een nieuw narratief potentieel schenkt. Dit zijn de eerste stappen op weg naar de sculpturen die hij uiteindelijk wil bereiken. Elke fase in het denk- en werkproces, van de uitvergrote foto’s, over het schetsen ervan, reliëfs in siliconen en textiel en tot de sculptuur, is een nieuwe manipulatie en herinterpretatie van het beeld. Met elke vertelde anekdote wijzigt de herinnering, met elke scan komen andere aspecten van een beeld op de voorgrond. Elke nieuwe ingreep op de zogenaamd feitelijke representatie van een moment bevraagt enerzijds de waarheid van het medium en zoekt anderzijds naar de creatie van een nieuw artistiek narratief.

Hoe vertaalt de vaagheid – het gebrek aan scherpte – in Cotteleers foto’s zich naar sculptuur? In eerdere beelden werkte hij met een ‘zachte huid’. De contouren van de sculptuur worden zachter, minder strak afgelijnd, en dus in zekere zin menselijker. Daar ligt een fundament van zijn interesse in het onscherpe, het wazige. Nu onderzoekt hij bovendien de mogelijkheden van (deze) huid in fotografie en reliëfs.

Het inzoomen op lichaamsdelen en huid krijgt in de fotografische beelden al snel iets zachts, sensueels. Dat zet de kunstenaar verder in de reliëfs en ongetwijfeld ook in de sculpturen, waar flarden van lichamen elkaar zullen vinden. Op een surreële, bijna hallucinante manier, brengt hij immers lichaamsdelen en objecten samen, die sculpturaal versmelten. De vraag waar deze piste toe leidt, vormt het vervolg van zijn onderzoek.

(fragment uit de zaaltekst bij de tentoonstelling in M HKA door Tamara Beheydt)


Tentoonstelling

De lancering van de publicatie 'An Out-of-Focus Scan Part I' gaat samen met de tentoonstelling 'INBOX: Anton Cotteleer - An Out-of-Focus Scan' van 10 september tot 3 oktober 2021 in het M HKA.

Publicatie

De Track Report publicatie 'An Out-of-Focus Scan, part 1' is het resultaat van het doctoraatsonderzoek van Anton Cotteleer aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen i.s.m. de Universiteit Antwerpen.

Softcover; 24,5 x 30 cm; 76 pp.; kleurillustraties, Engelstalig
Uitgever: Track Report, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
Grafisch ontwerp: Jean-Michel Meyers
Oplage: 300

Dit boek is te koop in de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, de M HKA-shop, of via art&research@ap.be

Onderzoeker(s)