Anton Cotteleer | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Anton Cotteleer

Anton Cotteleer

Anton Cotteleer (°1974) studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, en werd in 2000 laureaat van het HISK – Hoger Instituut voor Schone Kunsten.

Al van de start van zijn artistieke carrière eind jaren negentig kiest de kunstenaar voor een doorgedreven onderzoek van het medium beeldhouwkunst. Deze zoektocht resulteert in een gelaagd en coherent oeuvre. Nochtans laat hij zich niet beperken door een statische en onveranderlijke beeldtaal, maar gaat hij aldoor op zoek naar andere mogelijkheden en nieuwe inspiratiebronnen.

In zijn sculpturen transformeert hij menselijke en dierlijke vormen en alledaagse elementen uit de traditionele ‘Vlaamse’ huiskamer tot vreemde surrealistische objecten.  De kunstenaar maakt herhaaldelijk gebruik van (pre-Ikea) voorwerpen en motieven uit de huiselijke sfeer maar grijpt evengoed terug op voorbeelden uit en verwijzingen naar de geschiedenis van de beeldhouwkunst. Net zoals vele contemporaine schilders zich laten inspireren door foto’s en bestaande beelden neemt Anton Cotteleer als beeldhouwer deze praktijk over en baseert hij zich tijdens het maakproces niet rechtstreeks op de menselijke figuur maar op afbeeldingen ervan die hij filtert en vervormt.

Fragment uit het voorwoord van ‘Behind the curtain', door Koen Leemans
 

Website: www.antoncotteleer.be