Dis|connected | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Node
  • Dis|connected

Dis|connected

Dis|connected

Studenten Matthias Van den Brande, Sone Mikaelian en Andrea Van Acker van de Educatieve master Muziek maken een kortfilm rond eenzaamheid bij jongeren. Dit doen ze in het kader van hun opleiding en en het talentontwikkelingstraject 'Art Educator in Residence'. Een innovatief format op het kruispunt van kunsten en onderwijs. Ze kunnen binnen dit format rekenen op de ondersteuning van Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool Antwerpen), Musica Impulscentrum voor Muziek en deSingel. Voor dit participatief afstudeerproject gaan ze aan de slag met vier jongvolwassenen tussen 16 en 30 jaar. 

Bekijk de kortfilm: (lees verder onder de video's)

Eenzaamheid treft alle lagen van de bevolking, maar sluimert – vreemd genoeg – nog het vaakst bij een generatie die meer dan ooit in verbinding staat met de buitenwereld. Ze verschuilt zich achter smartphoneschermen en blitse instagramfoto’s en voedt zich met oppervlakkige ontmoetingen en gesprekken.

Matthias, Sone en Andrea besloten om samen met leeftijdsgenoten aan de slag te gaan rond dit thema en zouden het oorspronkelijk tijdens een muzikale voorstelling een podium geven. Door de Coronacrisis werd echter beslist er een kortfilm over te maken, die op 23 mei 2020 in première gaat.

Niet enkel de uitvoering, maar ook de hele voorbereiding verloopt overigens volledig virtueel. Deze manier van werken heeft z’n voor- en nadelen, maar de filmmakers zien hier vooral poëzie in: “We hebben de deelnemers nog niet in levende lijve kunnen ontmoeten, wat zo mooi parallel loopt met onze sterk gedigitaliseerde maatschappij - en laat die net een rol spelen in de eenzaamheid die jongeren kunnen ervaren.”

Hoewel deze thematiek in tijden van Corona meer dan ooit tastbaar is, tracht de film het isolement dat velen nu ervaren met een veel algemenere kijk te benaderen; eenzaamheid is immers een probleem van alle tijden. 

De makers hopen met deze kortfilm het stigma rond eenzaamheid bij jongeren te doorbreken.

Het project op:

Instagram: @disconnected.kortfilm

Facebook: Dis|connected Live Broadcasting

De trailer:

Art Educator in Residence

Art Educator in Residence is een talentontwikkelingstraject van Musica Impulscentrum voor Muziek, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel Internationale Kunstcampus. Een innovatief format op het kruispunt van kunsten en onderwijs. Binnen het opleidingsonderdeel ‘Educatief project’ krijgen studenten van de Educatieve master de kans een kunst-educatief en -participatief project voor te stellen. De geselecteerde projecten worden door deSingel, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Musica optimaal ondersteund in hun realisatie. De drie partners bieden een waardevolle ondersteuning door een complementaire expertise op vlak van kunsteducatie en participatie, organisatie, technische omkadering en communicatie. De geselecteerde projecten krijgen mogelijk aansluiting op de werking en programmatie van deSingel en Musica.