Student Woordkunst Jutta Callebaut wint de Afstudeerprijs 2021 | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Node
  • Student Woordkunst Jutta Callebaut wint de Afstudeerprijs 2021

Student Woordkunst Jutta Callebaut wint de Afstudeerprijs 2021

Op 1 oktober in Theater a/d Rijn in Arnhem mocht Jutta Callebaut, masterstudent Woordkunst aan ons conservatorium, de Afstudeerprijs 2021 in ontvangst nemen voor haar theatertekst ‘Forelletje’. Ze verraste de jury met haar eigenzinnige stijl en absurdistische humor, en had de perfecte balans gevonden tussen komisch en ontroerend.

Voor de zevende keer op rij reikte De Nieuwe Oost | Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerproject. Studenten van de schrijfopleidingen uit verschillende Vlaamse en Nederlandse kunsthogescholen konden tot 15 juli hun werk insturen. De jury schoof zes schrijvers naar voren als mogelijke winnaar, maar koos uiteindelijk unaniem voor Jutta.

 

Uit het juryrapport

De jury was verrast door een tekst die zich meteen onderscheidde. Het werk leest aanvankelijk lichtvoetig, maar blijkt gaandeweg een – bijtijds ontroerend, bijtijds komisch en vaak beide – relaas te zijn over groepsvorming en ‘erbij horen’.
Dankzij de uitgesproken stem en originele beelden getuigt het werk van een al ver ontwikkelde literaire vaardigheid, wat de jury, zeker in het kader van een afstudeerprijs, bijzonder vond.
Als monoloog spat het werk van het papier en het maakt dan ook nieuwsgierig naar hoe de tekst op de planken zal werken. Hopelijk helpt de winst van de Afstudeerprijs 2021 om dit werk ook in een theatercontext ten gehore te brengen. Maar ook zonder podium en acteur was de jury al overtuigd van deze getalenteerde schrijver, van wie we in de toekomst ongetwijfeld meer zullen – en willen – lezen.

 

De opleiding Drama en bij uitbreiding het hele Conservatorium is bijzonder trots op Jutta en haar ontroerende en grappige theatertekst ‘Forelletje’. Een groot applaus!