Trombonemuziek in het Antwerpse conservatorium | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Event
  • Trombonemuziek in het Antwerpse conservatorium

Trombonemuziek in het Antwerpse conservatorium

Online concert

door Bram Fournier en Yasuko Takahashi

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen kan bogen op een roemrijke koperblazerstraditie die teruggaat tot de vele militaire muziekkapellen die in de negentiende eeuw in en rond Antwerpen gelegerd waren, en die tot op vandaag een groot aantal (ex)docenten en alumni aanlevert bij de koperblazerssecties van binnen- en buitenlandse orkesten. Toch is deze traditie, en de didactische en artistieke repercussies voor het hedendaags onderwijs, nauwelijks bestudeerd.

De onderzoeksgroep LaboXIX-XX zoomde in op het tromboneonderwijs aan het Conservatorium sinds de stichting van de school, om de actuele opleiding te bevragen en te verrijken. Het onderzoek gebeurde aan de hand van bronnen- en literatuuronderzoek, een doorlichting van de didactische methodes, een stijlanalytische studie van het repertoire, en een evaluatie van (historische) opnames.

Bram Fournier speelt trombonemuziek van componisten verbonden aan het conservatorium, die hun stempel hebben gedrukt op het Belgische muziekleven.

 

>> Dit evenement maakte oorspronkelijk deel uit van het geannuleerde programma van ARTICULATE 2020 en gaat nu door in een licht aangepaste, online vorm.