Historiek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Historiek

Historiek

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
School of Arts sinds 1663

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen is een internationale ontmoetings- en werkplek en geniet een wereldwijde bekendheid. De historische campus in de Antwerpse binnenstad huisvest jaarlijks een 650-tal studenten van ruim 54 verschillende nationaliteiten. De Academie - opgericht door kunstenaar David Teniers de Jonge - is een van de eerste kunstscholen ter wereld en is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een instelling met een eigen gezicht, een eigen ziel en een eigen spil in de (inter)nationale wereld van de kunst en het hoger kunstonderwijs.

De Academie biedt een brede waaier aan opleidingen: Beeldhouwkunst, Fotografie, Grafisch Ontwerp, In Situ³, Juweelontwerp, Kostuumontwerp, Mode, Schilderkunst, Vrije Grafiek én een Educatieve Master in de Beeldende Kunsten, waarin onze masters meteen kunnen doorstromen voor de opleiding beeldend leraar. Met artistiek onderzoek van hoogstaand niveau en een volgeladen culturele kalender, is de Academie een kruispunt van denken en doen, van actie en reflectie, van kritiek en creatie.

De Academie ligt in het centrum van de stad en verwelkomt haar medewerkers en studenten in een prachtige architecturale omgeving van onder andere Pierre Bourla. De historische tuin is sinds 1974 beschermd als landschap en werd in 2021 gereactiveerd als tentoonstellingsruimte onder de titel Academy Open Air. Gerenommeerde alumni als Henry Van De Velde, Panamarenko, Anne-Mie Van Kerckhoven, de Antwerpse Zes en Demna Gvasalia brachten hun studententijd door aan de Academie. Legendarisch is de korte passage van Vincent Van Gogh.

Met artistiek onderzoek op hoog niveau en een overvolle culturele agenda is de Academie een kruispunt van denken en doen, van actie en reflectie, van kritiek en creatie.