Onderzoeker worden | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoeker worden

Onderzoeker worden

Onderzoeks- en doctoraatsprojecten hebben tot doel de artistieke en wetenschappelijke kennis en praktijk te innoveren, verruimen of verdiepen. Projecten en doctoraten zijn altijd stevig ingebed in de betrokken Schools of Arts en zorgen voor een aantoonbare meerwaarde voor de Koninklijke Academie en het Koninklijk Conservatorium.

Onderzoeksprojecten kunnen zowel intern (jaarlijkse oproep van de Schools of Arts) als extern gefinancierd worden. Bij de Schools of Arts zijn er drie typen onderzoeksprojecten waarvoor (interne) financiering aangevraagd kan worden. Alle onderzoeksprojecten dienen bij voorkeur aansluiting te hebben met het lopende onderzoek en/of de activiteiten van de bestaande onderzoeksgroepen van de Schools of Arts.

Onderzoeksprojecten kunnen ook extern gefinancierd worden. Een van de belangrijkste externe financieringskanalen is het FWO, een agentschap dat fundamenteel, kennisgrensverleggend en strategisch wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten van de Vlaamse Gemeenschap ondersteunt. Artistieke onderzoekers die een doctoraatsmandaat ambiëren of al een doctoraat op zak hebben, komen hiervoor in aanmerking.

Ook bestaan er tal van subsidiekanalen op Europees niveau, zoals het programma van Creative Europe, het ERC, Erasmus+, etc.
Voor meer informatie over de verschillende subsidiekanalen, contacteer de Cel onderzoekscoördinatie van de AP Hogeschool (research@ap.be). 

Specifiek voor doctoraten in Muziek is er de internationale doctoraatsopleiding docARTES (een samenwerking tussen de Universiteiten van Leuven, Antwerpen en Leiden, de conservatoria van Leuven, Antwerpen, Den Haag en Amsterdam en het Orpheus Instituut in Gent).

 

 

(Beeld: 'AAAA: Apply, Agglomerate, Alter, Again. 6 Experimentation on collectiveness' door Researcher (>1), Renata Lamenza en Stefania Assandri, tijdens Open Laboratory Weeks 2021)