Vrije Kunsten - Beeldhouwkunst | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Vrije Kunsten - Beeldhouwkunst

Vrije Kunsten - Beeldhouwkunst

In een driedimensionale taal vorm en betekenis geven aan je omgeving: dat is de kern van het traject beeldhouwkunst (afstudeerrichting Vrije kunsten). Je onderzoekt daarbij de meest uiteenlopende mogelijkheden van structuren, kleuren en texturen, van klei, gips, metaal, steen en mixed media.

Beeldhouwkunst is een keuzetraject (afstudeerrichting Vrije kunsten) waarbij het atelier centraal staat. Dit atelier vormt een artistiek broeinest waar je zowel samen als individueel oefent en werkt. Je medestudenten zijn daarbij je steun, stimulans en gesprekspartners.

Eerst leer je de basistechnieken van het beeldhouwen. Op basis daarvan kan je eigen artistieke taal zich vrij ontwikkelen. Door te boetseren, te tekenen en de werkelijkheid visueel te analyseren kom je tot het weergeven in klei van de menselijke figuur. Daarnaast krijg je ook opdrachten rond compositie en assemblage. Gaandeweg ontwikkel je een persoonlijk artistiek onderzoek waarbij je individueel wordt begeleid door een team van professionele kunstenaars en de nodige theoretische context meekrijgt.

Tekenen is een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijk onderzoek. Zowel anatomisch en figuurtekenen als onderzoekend en ontwerpend schetsen komen hierbij aan bod. Zo kom je uiteindelijk tot een eigen stijl. Je beeldend werk kan dan ook alle kanten uitgaan, van het figuratieve tot het extreem abstracte en alles wat daar tussen zit.