Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Educatieve Master Beeldende Kunsten

Educatieve Master Beeldende Kunsten

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou.

De Educatieve Master Beeldende Kunsten bouwt doelbewust verder op het meesterschap van de beeldende kunstenaar en ontwerper. De afgestudeerde EMA BK beschikt hierdoor over twee met elkaar verweven profielen: dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Door didactisch verder te bouwen op de artistieke expertise en specialisatie, verdiept de kunstenaar de artistieke skills, terwijl de blik wordt verbreed door te ervaren op welke manier hij/zij een cruciale rol kan aannemen in het onderwijs en de educatieve sector. Onze afgestudeerden worden werkzaam in de culturele sector, de sociaal-artistieke praktijk, de kunst-, cultuur- en erfgoededucatieve sector en uiteraard de diverse geledingen van het onderwijs.

Beeldend leraar
Tijdens deze opleiding werken we vanuit het standpunt meester in de beeldende kunst én het onderwijs. Lesgeven wordt een verlengstuk van je meesterschap.

Aandacht voor je individuele situatie
Je kan kiezen voor een modeltraject, maar afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn aanpassingen mogelijk. Je kan je opleiding combineren met je studie of werk: de opleidingsonderdelen worden ‘s avonds gegeven.

Tijd om te groeien
De opleiding is gespreid over twee jaar. Je hebt immers tijd nodig om te groeien in het leraarschap en je competenties grondig uit te diepen.

Praktijkgerichte opleiding
Theoretische en praktijkgerichte opleidingsonderdelen vullen elkaar organisch aan. De theorievakken worden praktijkgericht gegeven door steeds de link te leggen met het werkveld.

Stages en voorbereiding op het werkveld
De kennismaking met de praktijk gebeurt geleidelijk, zodat de ‘praktijkschok’ vermeden wordt. Je doet praktijkervaring op met verschillende leeftijdscategorieën en in diverse onderwijsvormen en de kunsteducatieve sector. Zo bouw je ook een uitgebreid netwerk op van persoonlijke professionele contacten.