Drama | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Drama

Drama

De opleiding drama in Antwerpen onderscheidt zich door haar hedendaagse visie op kunst, kwaliteit, maatschappij en ontwikkeling. We kiezen voor verscheidenheid als vruchtbare bodem voor kunst en samenleving. We bieden jonge kunstenaars de kans hun eigen stem te vinden en hun ambacht te ontwikkelen. Wie bij ons afstudeert, is klaar om de wereld op een eigenzinnige manier te verbeelden.

We bieden een waaier aan disciplines: schrijven, audiovisuele media, muziek, performance, teksttheater, toneel spelen, theater maken,… Je kunt daarbij kiezen tussen de afstudeerrichtingen Woordkunst, Kleinkunst en Acteren:

  • Wil je graag samen met je schoolgenoten tekst spelen? Dan is Acteren misschien iets voor jou.
  • Wil je creëren met muziek en theater? Dan vind je je gading misschien bij Kleinkunst.
  • Wil je verhalen vertellen op het podium, via audiovisuele media of op papier? Kijk uit naar Woordkunst.

Van al onze afstudeerrichtingen zijn geregeld toonmomenten te zien. Je vindt ze terug in de kalender op deze website. Kom eens kijken, zo word je al een beetje deel van onze community!


Hoe gaat het in zijn werk als je bij ons wil komen studeren?

  1. Je doet toelatingsproef voor een afstudeerrichting. Als je nog niet weet welke afstudeerrichting je het beste ligt, kun je verschillende toelatingsproeven afleggen.
     
  2. Als je geslaagd bent, kun je instromen binnen de afstudeerrichting waarvoor je de proef aflegde.
    Je maakt kennis met je klas- en schoolgenoten, de opleidingsverantwoordelijken, de docenten en het zorgteam, en met de internationale gemeenschap van de opleidingen muziek klassiek, jazz en dans.
    Je volgt ondersteunende vakken samen met studenten van de andere afstudeerrichtingen. De artistieke praktijk volg je grotendeels binnen je eigen afstudeerrichting. Er zijn ook cross-projecten waarin je samenwerkt met studenten van andere afstudeerrichtingen of opleidingen. Zo verruim je je horizon en (her)ontdek je aspecten van jezelf, je medestudenten en de verschillende kunstdisciplines. 

Studenten en docenten

Het studieprogramma is bottom-up gedesigned met inbreng van studenten en docenten. Het docentenkorps is samengesteld uit kunstenaars en experten die naast hun lesopdracht vaak ook een bloeiende praktijk hebben buiten de school. We werken met een flexibel team en gaan voortdurend in dialoog met studenten. Die horizontale aanpak garandeert een wereldbetrokken, relevante opleiding vol gesprek en dynamiek.

Onderzoek en kwaliteit

Ben je bang dat al die prikkels je zullen overspelen? Niet nodig. Je krijgt ook volop de kans om te focussen op werk in de diepte.

De opleiding drama in Antwerpen staat bekend voor haar degelijke ambachtelijke vorming. We volgen voor de programma-opbouw een 4-delige structuur: stem & spraak, lichaam, theorie, artistieke praktijk. Voor een gedegen ontwikkeling op al die vlakken is onderzoek, reflectie, oefening en tijd nodig. Die tijd krijg je. We stimuleren het proberen, schrappen het woord falen, kijken met jou mee vooruit naar wat je eigen pad kan zijn. De voormiddagen zijn gewijd aan de ondersteunende vakken, de namiddagen aan de artistieke praktijk. ’s Avonds gaan we naar voorstellingen, wordt er soms door gerepeteerd, heb je tijd voor taken en reflectie, of tijd voor jezelf. Dat laatste is ook van belang. Goethe parafraserend: het ambacht van de podiumkunstenaar ontwikkelt zich op de scène, diens kunst in diens privéleven. 

Bachelor en master

Heb je de bachelor afgewerkt, dan kun je kiezen voor een eenjarige master in het drama of voor een tweejarige educatieve master drama. Je bekroont je opleiding met een masterproef en een scriptie. Dat is meteen je visitekaartje voor het werkveld. Tenslotte zwaaien we je uit met een feestelijke proclamatie en een iconisch tuinfeest op de kunstcampus die intussen je tweede thuis is geworden.

Onze opleidingen en de diploma’s die we afleveren, zijn van academisch niveau.

De opleiding drama is ook verbonden met de vooropleiding de nieuwe spelers.