Maxlab | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoeksgroep
  • Maxlab

Maxlab


Het onderzoeksplatform MAXlab focust op de interactie tussen kunst en digitale technologie.

De doelstelling is tweeledig. Enerzijds wordt onderzocht hoe digitale technieken de toolbox van de kunstenaar kunnen uitbreiden. In diverse projecten, workshops, bachelor- en masterclasses worden deze tools via experimenten ontwikkeld en geïmplementeerd.
Anderzijds bevestigt MAXlab de kunstenaar in de rol van observator die via de kunstpraktijk reflecteert over de snel evoluerende technolgie en de maatschappelijke en sociale transformatie die ermee gepaard gaat. De polarisatie die de digitale revolutie blijkbaar onvermijdelijk met zich meebrengt – de technofielen tegenover de technofoben – vraagt om een genuanceerde analyse en een kritische houding. Onderzoeksprojecten, lezingen en tentoonstellingen moeten deze houding vorm geven.

MAXlab wil de integratie van digitale technieken binnen de klassieke opleidingen bevorderen en nieuwe kunstvormen zoals computer-gegenereerde kunst, sociale-mediakunst en virtual reality een plaats geven binnen de Academie. Zo ontstaat een broedplaats waar voor kunstenaars de opportuniteit wordt gecreëerd om digitale technologie naar hun hand te zetten. Hoe beter de kunstenaar hierin slaagt, hoe onzichtbaarder de technologie wordt. Houdt de kunstenaar hierbij de controle? Of krijgt de technologie – al dan niet gedeeltelijk – een vorm van inspraak in het creatieproces? En wat zegt dit dan over de verhouding tussen kunst en techniek, maatschappij en technologie?

Focus: De relatie tussen kunst en digitale technologie in een interdisciplinaire context

Team: Janna Beck (co-voorzitter), Kristof Timmerman (co-voorzitter), Yanis Berrewaerts, Charo Calvo, Giusy Caruso, Annelise Cerchedean, Jeroen Cluckers, Peter Lemmens, Philip Meersman, Martino Morandi, Kristof Overdulve, Gina Poortman, Michael Segers, Lowie Spriet, Wouter Steel, Ine Vanoeveren, Giulia Vismara

Contact:
Kristof Timmerman - kristof.timmerman@ap.be
Janna Beck - janna.beck@ap.be

--------------------------

Facebook MAXlab

Instagram MAXlab

--------------------------

(Image by Olga Wroniewicz / Urban Travel Machines)