Vrije Kunsten - Schilderkunst | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Vrije Kunsten - Schilderkunst

Vrije Kunsten - Schilderkunst

Het keuzetraject Schilderkunst (afstudeerrichting Vrije kunsten) beweegt zich in het spanningsveld tussen schilderkunstige vaardigheid en persoonlijke artistieke beleving. Vertrekkend vanuit een grote aandacht voor de rijke traditie waarbinnen de schilderkunst zich heeft ontwikkeld nodigen we je uit om je eigen beeldtaal te realiseren. Je wordt daarbij begeleid door een team van professionele en ervaren kunstenaars.

Het schildersatelier is de plek waar dit proces tot stand komt. Onze ruime ateliers, met een overvloed aan noorderlicht, lenen zich immers uitstekend tot beeldend onderzoek. Anderzijds zoeken we ook de open lucht op voor onze unieke landschapsstages, waarbij we samen buiten schilderen en leren van elkaars waarneming en manier van werken.

In de eerste en tweede bachelor is het atelierwerk voor een groot deel gebaseerd op visuele waarneming. Die wordt onderzocht en verder ontwikkeld via waarnemingstekenen en oefeningen rond klassieke genres als stilleven, model, portret en landschap.

Deze studie biedt diverse aanknopingspunten met het werk van de grote meesters van gisteren en vandaag. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het inspirerende kader van waaruit (of waartegen) je stap voor stap een eigen beeldtaal kan ontdekken en ontwikkelen.

Daarnaast is er aandacht voor de maatschappelijke context waarbinnen kunstwerken tot stand komen en getoond worden. Je leert de overvloed aan beelden die ons dagelijks overspoelt kritisch te filteren en creatief te verwerken tot relevante beelden die via schilderijen worden vormgegeven. Daarom is het ook belangrijk je goed te informeren en je proces te documenteren.

In het derde jaar evolueer je naar een persoonlijk picturaal onderzoek waarbij je individueel begeleid wordt. Bij het beëindigen van de master ben je in staat een volwaardig artistiek project te creëren dat getuigt van een eigen invalshoek en een professionele presentatie. Zo kan je jezelf profileren als een zelfstandig beeldend kunstenaar of samenwerkingen nastreven binnen het culturele veld.