Studium Generale 2020-2021: Walter Weyns (NL) | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Studium Generale 2020-2021: Walter Weyns (NL)

Studium Generale 2020-2021: Walter Weyns (NL)

Grensschermutselingen. Over de dynamiek van het private en het publieke.

Beschouwingen over privacy gaan vandaag meestal over digitalisering, algoritmes, data science, AI en surveillance. Dat is begrijpelijk, want privacy zoals we dat tot voor kort kenden zal de huidige technologische ontwikkelingen niet overleven. Toch moeten we de gevolgen van de digitale revolutie voor onze privacy in een ruimer cultuurhistorisch kader te plaatsen.

Het vertrekpunt van deze lezing is dat de grens privaat/publiek in het verleden op heel verschillende manieren werd ingevuld. Die grens is meer een spanningsveld en een dynamiek dan een simpele afbakening. We kunnen pas goed begrijpen wat er nu aan de gang is wanneer we de huidige transformatie vergelijken met eerdere, even ingrijpende herschikkingen van die grens. En dus vullen we de analyse van elektronische platformen en dataopslag aan met antropologische en cultuursociologische inzichten.

Bestonden er culturen zonder privacy? Wat was er eerst: een private of een publieke sfeer? Hoe beïnvloedt de transformatie van de publieke sfeer de privacy – en omgekeerd? Hoe staat privacy in verhouding tot civilité, burgerschap? En ook: is privacy een bolwerk dat op het punt staat te begeven? En wat een mensbeeld, als daar nog sprake van is, komt er dan in de plaats?

 

De voertaal voor deze lezing is het Nederlands.

Gezien de coronamaatregelen gaan de lezingen online door (via livestream).

Registreer je via deze pagina om een link naar de livestream(s) te ontvangen.

Lees hier meer over de lezingenreeks.