Bart Verheyen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Node
  • Bart Verheyen

Bart Verheyen

Bart Verheyen is een veelzijdig musicus. Al op jeugdige leeftijd won hij talrijke orgel-, piano- en compositieprijzen in binnen- en buitenland, waaronder een beurs van de Vlaamse Overheid (YoTaM) en een eerste prijs orgel op de nationale wedstrijd Axion Classics. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (bij Piet Kuijken, Aleksandr Madzar en Boyan Vodenitcharov) waar hij in 2010 zijn Master Piano magna cum laude behaalde. Aan de Hochschule für Musik Luzern (CH) specialiseerde hij zich bij Konstantin Lifschitz en Florian Hoelscher dankzij een Zwitserse staatsbeurs (ESKAS). Hij sloot er zijn pianostudie summa cum laude af, net als zijn orgelstudie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Joris Verdin. In 2019 won hij met zijn orgelspel de Prix d’Or van het eerste Paris Music Competition. Hij volgde internationale masterclasses bij onder meer Helmut Deutsch, Julius Drake, Bernard Foccroulle, Hartmut Höll, Ton Koopman, Alexei Lubimov, Benoît Mernier, Heime Müller (Artemis Quartet), Heinrich Schiff, Gerhard Schulz (Alban Berg Quartet), Roger Vignoles en Harald Vogel aan onder meer de Lucerne Festival Academy en de Queen Elisabeth Music Chapel.


Bart vertolkte pianoconcerti van Bohuslav Martinu, Sergei Rachmaninov en Igor Stravinsky met het Brussels Chamber Orchestra, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het orkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Brussels Wind Ensemble. Zijn repertoire reikt van renaissance- tot hedendaagse muziek. In zijn programma’s verweeft hij vaak werken uit verschillende stijlperiodes tot een hecht geheel en speelt hij eigen arrangementen en composities. In het voorjaar van 2021 componeerde hij de muziek en soundscape voor de theatrale installatie Kapitein Nemo, met acteur Peter de Graef als Nemo. Kapitein Nemo is de eerste productie van NARWAL, een (t)huis voor muzikale installaties en voorstellingen, waarvan Bart mede-oprichter is. In opdracht van de Contius Foundation werkt hij momenteel aan een werk voor meerdere koren en orgel, dat in 2023 in première zal gaan. Hij is er componist in residentie.
Bart is zeer actief als chambrist. Zo gaf hij concerten met de ensembles Collegium Novum Zürich, Ensemble Mendelssohn, I Solisti, Odysseia en Oxalys en heeft hij een vast liedduo met de internationaal geprezen sopraan Katrien Baerts.


Bart verzorgde vele creaties en werkte samen met de componisten Oscar Bianchi, Chaya Czernowin, Beat Furrer, Blaise Ubaldini en Gérard Zinsstag en met de dirigenten Emilio Pomárico, David Robertson, Peter Rundel, Jonathan Stockhammer, Jeffrey Tate en Ronald Zollman. Componist Frederik Neyrinck droeg een pianocyclus aan hem op. Bart speelde concerten voor o.m. Bozar, de Bijloke, Festival van Vlaanderen, Internationale Bachakademie Stuttgart, Les Jardins Musicaux, Lucerne Festival, Salzburg Biënnale en Tonhalle Zürich en was te horen op de nationale radio en televisie van België en Nederland. In 2022 komt zijn eerste opname als solist uit met het orgelwerk van César Franck voor het label Musique en Wallonie, in samenwerking met de organisten Joris Verdin en Cindy Castillo.


Bart doceerde Lied aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, Piano aan de Hochschule für Musik Luzern en momenteel is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.