Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoek
  • Becoming a space

Becoming a space

Onderzoekster Ersi Varveri over haar project:

De voorbije twee jaar is mijn praktijk gelinkt aan de activiteiten die ik samen organiseer in The Pink House, een door kunstenaars gerunde ruimte in het noorden van Antwerpen. Ik verhuisde naar daar samen met mijn collega en partner Gijs Waterschoot om te wonen, om de activiteiten in deze ruimte verder te zetten en de artistieke dynamiek van het huis te ondersteunen.

Als startpunt om mijn aanpak te ontwikkelen, ging ik zowel naar mijn positie als gastvrouw / kunstenaar als naar de fysieke ruimte van dit huis kijken, waarbij ik het begrip gastvrijheid naar voren bracht. Hoe, wat, waar en wanneer is gastvrijheid? Wat betekent dat in relatie tot een huis dat heel verschillende functies combineert, en zich ook tussen publieke en private ruimte in beweegt? Hoe verhoud ik me tot mijn leeftijdsgenoten waarmee we de ruimte delen? Hoe kunnen we een gemeenschappelijke basis vinden, ondanks onze verschillen in aanpak en behoeften? Hoe een publiek bereiken, een publiek ontwikkelen? Welke invloed heeft dit op mijn artistieke praktijk, zowel individueel als collectief?

Met de benadering van het huis als speeltuin voor een verscheidenheid aan experimenten, wil ik met 'becoming a space' de basis leggen voor dialogen en acties op basis van actuele kwesties zoals structurele modellen van zelforganisatie, (zelf) duurzaamheid en onderwerpen als (artistiek) auteurschap, zowel collectiviteit als samenwerkingsverbanden.

'Becoming a space' wil ook de dynamiek van (zelf) publiceren verder verkennen door een periodieke editie te starten: een dynamisch archief dat het onderzoek documenteert en deelt. Self-publishing is een uitzonderlijk hulpmiddel voor een adaptieve praktijk van (zelf) reflectie en creatieve archivering.