Vrije Kunsten - In Situ | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Vrije Kunsten - In Situ

Vrije Kunsten - In Situ

In Situ³ is een veelzijdig, multidisciplinair keuzetraject binnen de afstudeerrichting Vrije kunsten. Ze gaat uit van twee principes: een specifieke situatie en een individuele benadering. Je onderzoekt verschillende locaties, hun historische, sociale en esthetische context om vervolgens te experimenteren met diverse materialen en technieken om zo als kunstenaar te reageren op de gegeven omstandigheden.

Elk academiejaar begint met een workshop in het buitenland, buiten de veilige muren van de Academie. Deze bijzondere sociale, culturele en artistieke ervaring gaat gepaard met bezoeken aan tentoonstellingen en andere belangrijke evenementen.

Het curriculum verbindt het begrip van de omgeving, haar relatie met het kunstwerk en de positie van de kunstenaar. Wij benadrukken het spel en de dialoog tussen deze elementen en moedigen avontuurlijk onderzoek aan. Met vallen en opstaan ontwikkel je inzichten en vaardigheden. Je deelt je passie, twijfel en angst, maar ook je inspiratie en vreugde. Dit leidt tot onvoorspelbare maar steeds persoonlijke experimenten en resultaten.

Gelijklopend met het eigen vrije werk bieden je docenten, allemaal actief als kunstenaar, je opdrachten aan die geënt zijn op een specifieke site. Of die nu stedelijk is of landelijk, organisch of architectonisch, concreet of fictief, je wordt steeds uitgedaagd tot een diepgaand inhoudelijk, vormelijk en technisch onderzoek. De perceptie en analyse van de omgeving stuurt het onderzoek in een bepaalde richting en leidt uiteindelijk ook tot de ontplooiing van het artistieke individu zelf.