Alexei Mochkov | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Alexei Mochkov

Alexei Mochkov

Alexei Mochkov (°1968) genoot zijn vioolopleiding aan het Tchaikovski Conservatorium in Moskou, waar hij behalve solist ook afstudeerde als kamermusicus en viooldocent.

In 1987 werd Mochkov aangetrokken als concertmeester van het Orkest van het Tchaikovski Conservatorium. Onder zijn leiding concerteerde het orkest in alle grote steden van de voormalige Sovjetunie, in Europa en in de Verenigde Staten.

In 1992 stelde Yury Bashmet de violist aan als solist van het ensemble “De Solisten van Moskou”, waarmee hij op tournee ging in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Japan. 

Als kamermusicus deed  Mochkov zich opmerken met grote vertolkers zoals G. Kremer, M. Rostropovitch, S. Richter, Y. Bashmet, N. Gutman, V. Tretyakov, M. Portal en vele anderen.

Nadat hij in 1993 door Rostropovitch voor de “Rencontres Musicales d’Evian” werd uitgenodigd, trad hij op in tal van internationale muziekfestivals zoals het “Helmersson Festival”, festivals in Zweden en Finland, de internationale festivals van Tours, Rolands-Eck en Kreuyt, de “Chichester Activities” in Groot-Brittannië en de Dom zu Speyer in Duitsland. 

In 1997, was hij halve finalist van de L. Spohr International Violin Competition (Freiburg, Duitsland). Talrijke orkesten nodigen hem daarna uit voor solistische optredens, waarmee hij de belangrijkste concerti van het viool-repertoire in de pure Russische traditie uitvoerde.  

In 1998 vestigde Mochkov zich in ons land, om er concertmeister bij het Nationaal Orkest van België te worden. Ook zijn carrière als concertartiest liep verder en de violist trad op in recitals, kamermuziek en als solist met orkest. Zijn repertoire is breed en divers: van barok tot hedendaags.  

Van 2013 tot 2018 werkte Alexei Mochkov als viooldocent in het “Conservatoire de musique à Cambrai” in Franktijk. Een van zijn studenten, Sylvia Huang, werd een jaar later uitgeroepen tot finaliste in de Koningin Elisatbeth wedstrijd Viool. 

In 2021 startte Alexei Mochkov als hoofdvakdocent viool aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.