Rediscovering Scelsi | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Rediscovering Scelsi

Rediscovering Scelsi

De Italiaanse componist Giacinto Scelsi week af van de westerse tradities en bedacht zijn unieke creatieve routine die voortkwam uit zen-meditatie, yoga en trance. Scelsi's muziek is geïnspireerd door zijn verbinding met hogere machten, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de creatie van zijn werken: "Ik ben slechts een tussenpersoon, de dingen komen wanneer nodig, op het moment dat het nodig is dat ze gehoord worden of niet".
Scelsi's herontdekte Divertimento N. 1 voor viool en piano is voor het eerst te horen die avond, in een programma dat is ontworpen om de hele creatieve activiteit van Scelsi te overspannen, inclusief zijn laatste werken voor viool (L'âme ailée / L 'âme ouverte) en één als zijn zeldzame pogingen om te experimenteren met elektronische uitwerking (Aitsi), evenals de gevierde Quatre illustrations sur la Métamorphose de Vishnu voor solopiano. Het programma wordt aangevuld met Raga III van Wim Henderickx, geïnspireerd op Indiase muziekelementen, en met Prossimo van Daniela Fantechi, een werk voor viool- en contactmicrofoons, waarbij het concept van nabijheid en perceptie van microscopische geluiden wordt onderzocht, wat leidt tot een intieme manier van luisteren .

Het concert is het laatste deel van een ARIA-seminar gewijd aan Giacinto Scelsi, dat plaatsvindt in de Muziekstudio van deSingel vanaf 14.00 uur op dezelfde dag (gratis en open voor het publiek).

Programma

Wim Henderickx    
Raga III (1995/2017) 
for viola d’amore and tape

Giacinto Scelsi    
Quatre illustrations sur la Métamorphose de Vishnu (1953)
for solo piano 

Giacinto Scelsi    
L’âme ailée / L’ âme ouverte (1973)
for solo violin 

Daniela Fantechi    
Prossimo 
(2017)
for violin and live electronics - National Premiere 

Giacinto Scelsi    
Aitsi 
(1974)
for amplified piano

Giacinto Scelsi    
Divertimento N. 1 
(1938)
for violin and piano - World Premiere


Muzikanten

Anna D’Errico  
piano

Marco Fusi        
violin / viola d’amore

Daniela Fantechi  
live electronics 

 

Praktisch

Donderdag 17.01.2019
20:00
Muziekstudio deSingel
Gratis 

 

Locatie