Studio Stadswaag #1: Het geheugen van de Stadswaag: de Antwerpse underground | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Studio Stadswaag #1: Het geheugen van de Stadswaag: de Antwerpse underground

Studio Stadswaag #1: Het geheugen van de Stadswaag: de Antwerpse underground

Op woensdag 9 november 2022 lanceren de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Stadsform het project Studio Stadswaag.

Studio Stadswaag is een co-creatieproces waarin kunstenaars en (oud-) studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in dialoog gaan met de buurt en de bewoners van de Stadswaag (een plein ten noorden van de campus van de Academie). We onderzoeken samen waaruit de gelaagdheid van de Stadswaag vandaag bestaat, wat er op het spel staat, en hoe we er via kunst in de publieke ruimte nieuwe realiteiten en harmonieuze verbindingen kunnen realiseren.

Tijdens dit eerste Stadswaag-event, introduceert Johan Pas (kunsthistoricus en hoofd van de Academie) het project door terug te blikken op de Antwerpse underground die vanaf de jaren 1950 op en rond de Stadswaag bruiste. Hij gaat in gesprek met Rhea Van Der Vloet (dichter, organisator, mede-oprichter Gard Sivik), Philippe Golbert (verzamelaar en kenner van de Antwerpse 60s-scene, mod revivalist), Arno Arnouts (kenner van graffiti, street art en jongerencultuur, ex-punk) en Bernaded Dexters (concert- en portretfotograaf, filmmaker, stadswaagfrequenteerder).


We starten met drie evenementen om de geschiedenis van het plein te herontdekken. Op 9 november ontdekken we de underground- en punkgeschiedenis van het plein. Op 23 november ontdekken we de mondelinge geschiedenis en verhalen van diverse bewoners en het buurtcomité. Op 7 december gaan we in op de erfgoedgeschiedenis van het plein.


Studio Stadswaag is een samenwerking tussen het District Antwerpen, de Vlaamse Gemeenschap, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Stadsform vzw, en de Universiteit Antwerpen - Faculteit Ontwerpwetenschappen.


(Grafische identiteit Studio Stadswaag door Ines Cox en Bas Rogiers)