Alumni, docenten en studenten Jazz in de spotlights | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Alumni, docenten en studenten Jazz in de spotlights

Alumni, docenten en studenten Jazz in de spotlights

Jazz als muziekstroming is de laatste jaren heel erg uit zijn eigen niche gegroeid en vond daarbij zijn weg naar een veel groter en enthousiast publiek. Het aandeel dat onze studenten, docenten en alumni hierin hebben (gehad), is niet te onderschatten.

 

Jesse Dockx
Na pianist Bram De Loose in 2012 en drummer Gert-Jan Dreessen in 2018, heeft Jesse Dockx als derde student aan het Conservatorium de BAEF beurs in de wacht gesleept. Hij mag dus na zijn master Jazz in Antwerpen verkassen naar New York, waar hij er nog academiejaar op drums mag bij doen.

Hanne de Backer, Andreas Bral en Raf Vertesen
Een opvallende foto in de Standaard van 4 maart ’21: twee oud-studenten, Hanne en Andreas, en hun kompaan Raf, wandelen momenteel de Belgische kust af met een kameel in hun kielzog. Elk met hun eigen instrument onder de arm, de kameel komt er goed vanaf, hopen ze op vijf dagen van west naar oost te geraken. Drie keer per dag houden ze halt voor een sessie zonder publiek. Hanne met haar baritonsax, Andreas met zijn harmonium en Raf aan de drums. Het trio is nieuwsgierig naar de invloed van de zee en hun eigen inspanningen op hun improvisatie.

Teun Verbruggen
Sinds enkele weken kunnen we nieuw werk beluisteren van Warped Dreamer, een internationaal jazzkwartet waar drummer & docent Teun Verbruggen deel van uit maakt. De titel van de plaat is ‘Live at Bimhuis’.

Lennert Baerts
Heel veel tijd had kersvers alumnus en saxofonist Lennert niet nodig om zijn werk op de kaart te zetten. Radiozender Klara nam hem meteen op in hun lijstje van ‘De Twintigers’, twintig beloftevolle muzikanten om in de gaten te houden, én hij bracht zonet een dubbel debuut uit. Niet alleen zijn soloplaat werd op de wereld losgelaten, ook met het Muze Jazz Orchestra kregen we nieuw werk te horen van hem.

Thomas Geysen, Aram Abgaryan en Willem Heylen
Aka KRANKk. Hun debuutalbum Dark werk in maart 2020 gereleaset, toen nog studenten, ondertussen alumni van de jazzafdeling. De remix kunnen we nu precies een jaar laten bekijken en beluisteren. Het trio wil zelf niet in genres denken, maar de invloeden uit jazz en klassieke muziek zijn niet ver weg in hun vernieuwende sound. Hun werk heel enthousiast onthaalt in binnen- en buitenland.

 

Het nadeel van dit soort lijstje is dat we nooit iedereen kunnen vernoemen. Het voordeel is dat het overgrote deel van de muzikanten makkelijk online te vinden is. Op onze eigen Jazzkanaal op Youtube, maar ook via hun eigen kanalen. Ga zeker eens op zoek naar: Anneleen Boehme, STUFF, Warm Bad, Lawaai, Donder, SCHNTZL, Blackwave, Taxiwars, de vaste begeleidingsbands van Eefje de Visser en Tourist LeMC, Azerty Klavierwerke en nog veel anderen.