Overlijdensbericht Wim Henderickx | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Overlijdensbericht Wim Henderickx

Overlijdensbericht Wim Henderickx

Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van Wim Henderickx, componist, pedagoog, bezieler en docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool). Wim overleed op zondag 18 december 2022 op 60-jarige leeftijd. 


Wim was voor zijn studenten een bezieler in de zuiverste zin. Ze leerden hem in geen tijd kennen als een ongelofelijk muzikaal genie met een warme en open persoonlijkheid. Wim had altijd tijd voor goede raad en een vriendelijk woord. Ook voor zijn collega’s maakte hij met veel liefde tijd voor een deskundig oordeel, een goed gesprek of een warm woord. Hij laat een grote leegte achter aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Wim Henderickx was een van de meest toonaangevende componisten van onze tijd. Zijn werk genoot bekendheid tot ver buiten onze landsgrenzen. Hij schreef werken voor talloze solisten, ensembles, operahuizen, muziektheatergezelschappen, orkesten, koren en harmonieorkesten. 
In mei 2022 ging zijn laatste opera ‘De Bekeerlinge’ in première bij Opera Ballet Vlaanderen. Het werd een van de meest succesvolle hedendaagse producties in het operahuis in de voorbije twintig jaar.

Wim had een indrukwekkende loopbaan. Naast zijn succes als componist was hij jarenlang verbonden aan het Antwerpse Conservatorium. Eerst als student Compositie en Percussie en later als docent en sterkhouder van de vakgroepen Compositie en Analyse.

Sinds 1996 was hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant. In 2013 werd hij artist-in-residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. Hij was de bezieler van de Summer School voor jonge componisten Soundmine bij Musica Impulscentrum. Hij werkte intens samen met HERMESensemble. Hij was docent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Wim ontving diverse nationale en internationale prijzen en in 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten. 

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn echtgenote en kinderen, waar hij steevast fier op was. Wie hen graag enkele woorden van moed en medeleven inspreekt kan dat doen via het rouwregister op de website van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.