Marija Pavlović | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Node
  • Marija Pavlović

Marija Pavlović

De Kroatische klarinettiste Marija Pavlović werd geboren in Dubrovnik. Ze studeerde klarinet aan de Conservatoria van Zagreb, Salzburg en Antwerpen bij Milko Pravdić, Alois Brandhofer, Walter Boeykens en Ivo Lybeert. Ze vervolmaakte zich verder bij Pascal Moragues en Yehuda Gilad. Ze kaapte heel wat prijzen weg bij nationale en internationale wedstrijden, waaronder de 1ste Prijs van Kroatische Radio Competitie 1996, Laureaat van de Yamaha Internationale Wedstrijd 1997 voor Houtblazers, de prijs voor de beste Kroatische Jonge Talent van het jaar 1998 (Prijs van de Zagreb Philharmoniker en PBZ American Express).

In 2001 was ze laureaat van de Yehudi Menuhin-stichting en 2002 kreeg ze Wurdigenpreis van het Oostenrijks Ministerie voor Cultuur en Wetenschap. Ze heeft ook eerste prijs op de internationale wedstrijd AudiMozart in Italië (2006) en de Poulenc-award op de IBLA Grand Prize competition (Ragusa, Italië 2006). In 2011 won ze drie Porin-prijzen (Kroatische Music Industry Award) voor haar CD met meesterwerken voor klarinet en piano samen met Martina Filjak (beste klassieke CD, beste productie en beste opname). In 2011 kreeg ze de Orlando-prijs (door Kroatische Televisie en Radio) op het Zomerfestival van Dubrovnik. In 2018 heeft ze met ensemble Focus de CD Hidden Facts opgenomen met meesterwerken van Vlaamse componisten voor houtblaaskwintet.

Marija is een gepassioneerde chambriste en speelt kamermuziek op verschillende internationale festivals. Ze was te gast op kamermuziekfestivals als Osnabrucker Kammermusiktage Classic con brio, ArtMasters in St.Moritz, Kasseler Musiktage in Kassel, Die Sachsische Mozart-Gesellschaft in Chemnitz, Dubrovnik Zomerfestival, Arbanasi Chamber Music Festival (Bulgarije), Festival St. Marco (Kroatie), Podium Jonge musici in Antwerpen, Bozarsundays in Brussel, Associazione Filarmonica Rovereto.

Ze maakte haar debuut als soliste in 1994 en sindsdien speelde ze al alle grote concerto’s met orkest, begeleid door het Kroatisch Kamerorkest, Symfonieorkest van Dubrovnik, de Rijeka Filharmonie, de Zagreb Soloists, het Orkest van de Kroatische Radio, Haydn Orquestra di Bolzano e Trento, Montreal Chamber Orchestra, Montenegrin Symphony Orchestra en het Symfonieorkest Vlaanderen op verschillende internationale podia.

Sinds 2018 is ze Artist in Residence bij het Dubrovnik Symphony Orchestra en artistiek directeur van het Stradun Classic Kamermuziekfestival dat zij samen met het Dubrovnik Symphony Orchestra organiseert.

Opleidingsonderdelen: klarinet