Education Legal Page | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan

toelating bachelor Bachelor Dans
Bachelor Dans

STAP 2. Artistieke toelatingsproef

Als je voldoet aan de diploma- en taalvoorwaarden (STAP 1) dien je als tweede stap te slagen voor de artistieke toelatingsproef.

De registraties voor de toelatingsproeven voor academiejaar 2022-2023 zijn afgerond. Registratie voor de toelatingsproeven voor academiejaar 2023-2024 is nog niet mogelijk. Blijf je graag op de hoogte van de volgende sessies? Schrijf je dan in op de infomail Dans

 

Wil je deelnemen aan de auditie Dans? Volg dan deze procedure:

1. Registreer je voor de toelatingsproef

De auditie bestaat uit twee delen; een videoronde en een live auditie. Elke kandidaat-student zendt een video in. Een jury zal deze video bekijken en bepalen of de kandidaat-student mag deelnemen aan de live auditie. Voor de live audities zijn twee momenten voorzien. Tijdens het inschrijven zal je worden gevraagd met welke live auditie je uiteindelijk zou willen meedoen; onder de voorwaarde dat je geslaagd bent voor de video ronde (zie ook stap 4: Eerste selectie). 

Een kandidaat-student kan zich slechts één keer per academiejaar inschrijven voor dezelfde toelatingsproef, tenzij de jury daar na de eerste deelname uitdrukkelijk om vraagt. 

 

2. Controleer de startcompetenties

De dansopleiding is geïnteresseerd in het potentieel van danskunstenaars en zoekt dit in vele verschillende vormen binnen hun auditietraject. De auditie omvat hedendaagse, klassieke en improvisatielessen, repertoire, compositie, solo, groepsdiscussies en interviews. Danstechnische vaardigheden zijn essentieel, net als creativiteit, individualiteit, persoonlijkheid en het vermogen om artistieke interesses te verwoorden. Het is de combinatie van deze elementen die kunnen leiden tot toelating in de professionele bachelor Dans.

Naast de diplomavoorwaarden die nodig zijn om te starten aan de professionele bachelor dansopleiding, komen volgende aspecten ook aan bod tijdens de toelatingsprocedure: 

 • Goed niveau van de hedendaagse danstechniek  
 • Basisniveau in de klassieke ballettechniek 
 • Basiservaring in en bewustzijn van improvisatietechnieken 
 • Bewegingsvaardigheden, waaronder: een juiste toepassing van lichamelijke balancering, gebruik van zwaartepunt, kracht, controle, adem, connectiviteit, coördinatie, efficiëntie, ruimtelijk bewustzijn, dynamisch bereik, muzikaliteit, expressiviteit, aanwezigheid en verbinding lichaam-geest.
 • Het maken van creatieve keuzes en reageren op instructies 
 • Fysieke en mentale conditie om de intensiteit van het programma aan te kunnen   
 • Vermogen tot zelfreflectie en kritisch denken 
 • Kennis van de Belgische en internationale dans- en kunstwereld en de maatschappij in het algemeen 
 • Communicatievaardigheden en bereidheid om zich te ontwikkelen in een collectieve omgeving  
 • Duidelijke motivatie  
 • Positieve ingesteldheid
 • Passie voor het ontwikkelen van vaardigheden als danskunstenaar  

3. De administratieve kosten

Maak de administratiekosten (€ 40) online over binnen de aanmeldingstool op de website. De kosten verbonden aan de auditie worden niet terugbetaald. Zodra je betaling ontvangen is, krijg je van ons de vragenlijst die je nodig hebt om je aanvraagprocedure te voltooien.

4. Eerste selectie

Dien je video en de vragenlijst in via het online systeem.

Voorwaarden voor je film: maak één Vimeo- of Youtubelink waar volgende 5 onderdelen in voorkomen:

 1. Een opname van 1 minuut die je vaardigheden in klassiek ballet demonstreert. Dit moet een kort extract bevatten van zowel je werk aan de barre als in het midden.
 2. Een opname van 1 minuut waarin je je vaardigheden en ervaring in de hedendaagse dans demonstreert. Probeer je bewegingsvaardigheden en je dansvaardigheden in de ruimte en in verschillende hoogtelagen te demonstreren.
 3. Een improvisatie van 1 minuut waarin je persoonlijke bewegingsinteresses verwerkt zijn.
 4. Een gesproken introductie van jezelf van 1 minuut waarin je je motivatie om dans te studeren aan het Koninklijk Conservatorium verwoordt.
 5. Een solo van 1 minuut, gechoreografeerd en uitgevoerd door jezelf. Kies je eigen stijl en muziek.

Vragenlijst:

 1. Upload de ingevulde vragenlijst inclusief de Vimeo/Youtube link naar het online systeem. Gelieve geen wachtwoord in te stellen op je video.

De eerste selectie wordt gemaakt op basis van de inhoud van je film én de vragenlijst. Je wordt per mail op de hoogte gebracht of je mag meedoen aan de tweede selectie.

5. Tweede selectie

Als de COVID-19 reguleringen het toelaten, vindt het tweede deel van de auditie live plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Volg de borden in het gebouw voor de inschrijving. Meld je aanwezigheid tussen 08.30 u. tot 09.00 u.

De auditie zal bestaan uit:

 • Lessen in hedendaagse dans, ballet, improvisatie, compositie en repertoire
 • Een groepsgesprek
 • Een persoonlijk gesprek
 • De uitvoering van een solo van maximaal 2 minuten
 • Een fysieke test met de in-house kinesist/fysiotherapeut

Verdere selecties vinden plaats op verschillende momenten in de loop van het auditieproces.

6. Definitieve selectie, publicatie van de resultaten en bevestiging van de inschrijving

Kandidaat-studenten krijgen via e-mail bericht of ze na afloop van de tweede ronde een plaats hebben in de Bachelor dansopleiding.

Kreeg je goed nieuws? Dan moet je je komst bevestigen via conservatorium@ap.be. Daarna kan je je definitief inschrijven.

 

STAP 3 tot 7. Na het slagen voor de artistieke toelatingsproef