Opties en focussen binnen de master Piano | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Opties en focussen binnen de master Piano

Opties en focussen binnen de master Piano

Tijdens de master piano kun je je vanaf academiejaar 2023-2024 oriënteren binnen verschillende opties en focussen. Zo kun je binnen de optie piano solo vanaf nu opteren voor de focus onderzoekend musicus, creërend musicus of concertsolist. In de optie kamermuziek & begeleiding kun je je verder specialiseren in de focus collaborative pianist of operarepetent. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om meteen voor een educatieve master te kiezen via de optie Educatie.

Hieronder vind je een overzicht van de opties en focussen binnen de master piano.

Educatieve master – optie piano

Ambieer je een carrière in het kunstonderwijs en wil je je passie voor muziek doorgeven aan de volgende generatie muzikanten, lees hier dan meer over onze educatieve master muziek.

Master Piano – optie piano solo 

Focus 1: De onderzoekende musicus
Ben je gepassioneerd door onderzoek in de kunsten? In deze focus kan je hiertoe je theoretische kennis en onderzoeksskills verder ontwikkelen, gekoppeld aan je artistieke praktijk. Specifieke vakken zijn onderzoeksactiveiten en extra vakken muziektheorie en -cultuur.

Focus 2: De creërende musicus
Ben je een creatieve geest die graag projecten creëert en out-of-the-box denkt? In deze focus krijg je extra tijd en ruimte binnen het curriculum om je creativiteit te botvieren en te leren projecten te creëren en ontwikkelen. Specifieke vakken zijn bijvoorbeeld interdisciplinair project, elektronische improvisatie en introduction to digital skills. 

Focus 3: De concertsolist
Deze focus is weggelegd voor studenten die actief zijn op de wedstrijdscene. Je wordt hierin extra begeleid door het vak concertotraining. Het instuderen van een volledig pianoconcerto komt bovenop je standaardrepertoire voor piano.
! Opgelet: deze focus is enkel toegankelijk indien je pianoniveau voldoet op de toelatingsproef en indien je voldoende bewijzen kan voorleggen van wedstrijdactiviteiten en -prijzen.

Master piano - optie kamermuziek en begeleiding

Hou jij van de sociale en muzikale interactie met collega-musici en de energie van het werken in teamverband? Dan is de optie kamermuziek en begeleiding voor jou de ideale weg, waarbij je uitgebreide praktische kennis en een goed begrip van de carrièremogelijkheden in het werkveld verwerft. 
! Opgelet: Deze optie is enkel toegankelijk als je slaagt voor de toelatingsproef piano én de extra zichtlezingsproef.

Focus 4: De collaborative pianist
In deze focus word je actief opgeleid voor het begeleiden van andere instrumenten en het kamermuziek spelen. Specifieke vakken zijn: liedstudio, extra kamermuziek, begeleiding & coaching (waarbij je actief wordt ingezet als begeleider, vooral in instrumentklassen) en directie.

Focus 5: De operarepetent
Ambieer jij een carrière in de opera (als dirigent, repetitor of koorleider) en/of als recitalpartner van zangers in het bijzonder? In deze focus word je daar heel gericht op voorbereid. Specifieke vakken zijn: repetenttraining, taalcoaching en stemvorming, begeleiding & coaching (waarbij je actief wordt ingezet als begeleider, vooral in zangklassen) en directie.