Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Parade Noorderlicht

Parade Noorderlicht

Sinds 2016 organiseert de Koninlijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (afstudeerrichting In Situ) samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de AP Hogeschool en gesteund door District Antwerpen met 'Noorderlicht' een artistiek evenement voor en samen met de bewoners uit de kleurrijke wijk van 2060 Antwerpen. In 2016 was dit in de vorm van een parade. In 2017 streek een artistiek kapsalon neer in de Permeke Bibliotheek. In november 2018 zal opnieuw een parade door de straten trekken.

'Noorderlicht' is een artistieke interventie van kunstenaars, studenten en buurtbewoners die licht en sfeer brengt in het noorden van Antwerpen. “Als je met een buurt kunst wil maken, kan je maar beter een kiezen die iets te bieden heeft. En, zo kwamen we uit bij Antwerpen Noord en dus Noorderlicht. Noorderlicht vindt haar inspiratie in de diversiteit en architectuur van de buurt 2060. Belangrijk daarbij is dat wij de buurt niet inpalmen, het is eerder omgekeerd”, vertelt Kris van ’t Hof, coördinator Noorderlicht.

Feest van de diversiteit

Zingende kapper Mustapha, beschilderde riooldeksels, poëzie-carwash, projecties op gevels, etnische kostuums van de Antwerpse modeopleiding gedragen door buurtbewoners, dansers en muzikanten, maar ook acrobatie en heel veel lichtjes. Een duo van een beeldend kunstenaar, Kris Van ’t Hof, en een podiumkunstenaar, Karel Tuytschaever, hebben de parade in 2016 vormgegeven. Van ‘t Hof: “Parade Noorderlicht is een feest van de diversiteit. Het is als het ware een schakelproject van studenten, de buurt en kunstenaars. Meer nog, haal 1 schakel weg en het project stuikt in elkaar.” Verschillende verenigingen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het project. De bewoners van 2060 worden opgeroepen om mee te lopen met de parade van aan het Sint Jansplein tot op het winterfeest op Campus Spoor Noord. “Met deze parade wordt de diversiteit in de kunsten naast de sociale diversiteit van de buurt geplaatst en gaan ze met elkaar in interactie”, vult Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool aan. “Kunstenaars krijgen hier veel voor mekaar omdat ze diversiteit zo in de vingers hebben.”

Contact

Wil je meer weten of deelnemen aan Parade Noorderlicht?
noorderlicht@ap.be