Annelien Van Wauwe (tot september 2022) | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Annelien Van Wauwe (tot september 2022)

Annelien Van Wauwe (tot september 2022)

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, voormalig BBC New Generation Artist, is bekend om haar uitvoeringen op zowel moderne als historische klarinet. Ze wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie.

Vanaf jonge leeftijd won zij talrijke internationale wedstrijden. Haar gedeelde overwinning op de 61ste Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar internationale erkenning. Sindsdien trad zij op met toonaangevende orkesten zoals het symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk, Deutsches Symphonieorchester, het SWR Radiosymphonie Orchester Stuttgart, het Münchner Kammerorchester, Brussels Philharmonic, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en de talrijke orkesten van de BBC. 

Zij trad regelmatig op in prestigieuze muziekzalen waaronder de Tonhalle Zürich, Bozar Brussels, de Philharmonie Berlin, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Vienna, de Wigmore Hall en het Concertgebouw Amsterdam. Haar passie voor muziek en voor de klarinet in het bijzonder, heeft een aantal grote componisten geïnspireerd om voor haar te schrijven. Zo droeg Manfred Trojahn in 2017 zijn ‘Sonata V’ aan Annelien op. Annelien bracht het werk in première voor BBC radio 3.

In het kader van het BBC New Generation Artist programma debuteerde Annelien Van Wauwe in de zomer 2017 bij de BBC Proms met concerten in de Royal Albert Hall en Cadogan Hall. Tussen 2015 en 2017 engageerde de BBC haar voor verschillende van haar concerten (onder meer met het BBC Scottish Symphony Orchestra, BBC Orchestra of Wales, BBC Symphony Orchestra en Ulster Orchestra Belfast) met live uitzendingen vanuit gerenommeerde concertzalen in het Verenigd Koninkrijk, op BBC Radio 3.

Annelien Van Wauwe wordt regelmatig uitgenodigd als soliste en kamermuzikante bij gerenommeerde festivals zoals het Lucerne Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Kissinger Sommer en het Festival de Radio France in Montpellier. Met haar recitalpartner Lucas Blondeel nam zij de sonates van Weinberg en Prokofjev op voor het label GENUIN. Deze CD viel in de smaak bij de pers en Annelien ontving in 2015 de Klara-prijs van de Vlaamse Radio. 

Annelien Van Wauwe studeerde bij de gerenommeerde soliste Sabine Meyer in Lübeck. Zij hebben een diepe muzikale band en zijn met regelmaat samen op het podium te vinden. Onder haar docenten verder nog een keur aan internationale grootheden, onder wie Pascal Moragues in Parijs, Alessandro Carbonare in Rome, Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Aanvullende artistieke inspiratie vond de Belgische klarinettiste in masterclasses bij Yehuda Gilad. Annelien Van Wauwe heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader.
Reeds op jonge leeftijd won zij eerste prijzen in Lissabon, Turijn, Brussel en Berlijn. Haar internationale doorbraak heeft ze te danken aan haar overwinning bij de 61e Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012.

Er werden haar beurzen toegekend van verschillende stichtingen en organisaties zoals de Ad Infnitum Foundation Stockholm, Vocatio Brussel, SPES Brussel en de Mozart Gesellschaft Dortmund. Annelien werd in 2014 laureate van de beurs van de Fondation d´entreprise de la Banque Populaire in Paris en won in 2018 de internationaal befaamde Borletti-Buitoni Trust Award. 

Opleidingsonderdelen: Klarinet