Antoon Vandeborght | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Antoon Vandeborght

Antoon Vandeborght

Antoon Vandeborght is één van de meest toonaangevende gitaristen van België. Hij is prijswinnaar van talrijke internationale wedstrijden en een boeiend performer zowel solo als in kamermuziek. Toehoorders over de hele wereld waarderen in hoge mate zijn interpretatieve kwaliteiten, zijn gevoeligheid en beheersing en bovenal zijn talent om via zijn muziek te communiceren met het publiek!

Antoon Vandeborght (1979) begon op zijn tiende gitaar te spelen aan de muziekacademie van Tienen in de klas van Geert Claessens. Hij studeerde verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij Albert Sundermann en aan het Lemmensinstituut (Leuven) bij Roland Broux en Raphaella Smits, waar hij het masterdiploma voor gitaar en voor kamermuziek behaalde. Nadien specialiseerde hij zich verder bij Zoran Dukić aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Den Haag (Nederland). Tijdens zijn studies werd zijn muzikale ontplooiing ook beïnvloed door persoonlijk contact met David Russell en Carlo Marchione en door de deelname aan masterclasses met Leo Brouwer, Hopkinson Smith, Ricardo Gallén, Alberto Ponce, Manuel Barrueco, Carlo Domeniconi, … Daarnaast behaalde Antoon de 1ste prijs in 16 nationale en internationale wedstrijden, waaronder de gitaarwedstrijden 'Andrés Segovia' in Linares (Spanje) en ‘José Tomás - Villa de Petrer’ (Spanje). Hij won ook verschillende publieksprijzen en kreeg de prijs voor de beste interpretatie van Spaanse muziek in Torrent (Spanje).

Sindsdien wordt hij geregeld uitgenodigd om concerten en masterclasses te geven over de hele wereld. Zo trad hij o.a. op in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Slovenië, Mexico, Zuid-Korea, Brazilië en de VS.

Antoon Vandeborght is echter niet alleen een gepassioneerd solist, maar hij hecht eveneens veel belang aan kamermuziek. Zo richtte hij in 2001 mee het Koa Guitar Quartet op. Met dit ensemble behaalde hij in 2003 de tweede prijs in de kamermuziekwedstrijd van de Rotary in Gent en in 2005 brachten ze het album ‘KOA’ uit met postmoderne muziek voor gitaarkwartet. Sinds 2015 vormt Antoon een vast duo met de Zuid-Koreaanse gitariste Heejoo Kim.

Naast zijn liefde voor het musiceren wil Antoon Vandeborght zijn kennis en ervaring ook zo veel mogelijk met anderen delen. Sinds 2001 is hij docent gitaar en kamermuziek aan het Conservatorium van Leuven en aan de Academie van Tienen. Daarnaast stond hij in 2007 mee aan de wieg van de gitaarmethode ‘Gitaarhorizon’ voor het deeltijds kunstonderwijs.

https://www.antoonvandeborght.com