Barbara Wiernik - jazz | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Barbara Wiernik

Barbara Wiernik

Barbara Wiernik - www.barbarawiernik.com - www.barbarawiernikexplores.com

Zanger - Songwriter - Tekstschrijver - Leraar - Onderzoeker

Barbara Wierniks passie voor jazz begon op 18-jarige leeftijd toen ze naar de Jazz Studio in Antwerpen ging. Na twee jaar volgde ze haar leraar David Linx naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB) waar ze vijf jaar later met onderscheiding afstudeerde. Naast haar studies genoot ze ook van de begeleiding van haar mentor Norma Winstone in het Verenigd Koninkrijk.

In 1999 begon Barbara haar eerste opleiding in traditionele Hindoestaanse en Karnatische zang in India, wat een unieke smaak aan haar repertoire toevoegde. Sindsdien is ze haar vaardigheden blijven uitbreiden door middel van Estill Figure Proficiency, Circle Songs, Karnatische zang en ritmes.

Barbara bracht haar debuutalbum uit in 2000 in samenwerking met Jozef Dumoulin na zeven jaar samenwerking. Sindsdien heeft ze verschillende projecten uitgebracht als leider of co-leider, waaronder "Soul of Butterflies," met haar eigen composities en teksten, "PiWiZ," met de focus op de composities van Pirly Zurstrassen, en "WRaP!," met de muziek van Alain Pierre.

In 2016 werkte Barbara samen met de Italiaanse pianist Nicola Andrioli om het veelgeprezen album "Complicity" uit te brengen. Haar nieuwste project, "Barbara Wiernik ELLIPSE," bevat een getalenteerde groep muzikanten en werd uitgebracht in september 2022. Barbara's toewijding aan haar vak gaat verder dan optredens en opnames. De afgelopen vijftien jaar gaf ze workshops jazz-zang en vocale improvisatie aan verschillende Koninklijke Conservatoria van België, waaronder het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2020 vervoegde ze het Koninklijk Conservatorium Brussel als onderzoeksassistent voor een doctoraatsthesis over huidige jazzzangers in Europa, een onderwerp dat haar diep fascineert.