Bernd Van Echelpoel - Tuba | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Bernd Van Echelpoel

Bernd Van Echelpoel

Bernd van Echelpoel is een van de meest vooraanstaande tubaïsten van België en Europa. Zo slaagde hij er in om de internationale tubawedstrijd van de Lieksa Brass Week 2006 (Finland) te winnen. Dit was tevens de eerste maal dat een Belgische tubaïst een gerenommeerde internationale wedstrijd won. Later hetzelfde jaar won hij nog een gouden medaille op het Concours Europeënne pour jeunes solistes te Luxemburg en in 2007 behaalde hij een halve finale plaats op het Aeolus Wettbewerb für Bläser te Düsseldorf.

Nog voor Bernd zijn studies afsloot slaagde hij voor zijn eerste orkestbaan bij Holland Symfonia (Amsterdam). Later speelde hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (Amsterdam). Sinds 2009 is hij verbonden aan deFilharmonie “Royal Philharmonic Orchestra of Flanders” in zijn thuisstad Antwerpen.

Als gastprofessor tuba en hedendaagse muziek was Bernd verbonden aan de Luca School of Arts, campus Lemmens te Leuven. Sinds 2013 volgde Bernd zijn grote stimulator Hendrik Jan Renes op als professor tuba aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Als kamermusicus is Bernd verbonden aan het Ottone Brass Quintet en Benny Wiame’s New Brass Directions en werkt hij freelance met enkele andere topensembles.

Zijn studies deed Bernd achtereenvolgens bij Arthur Vanderhoeft,  Nick Ost, Bart Van Neyghem. In 2001 vatte hij zijn hogere studies aan in het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij tuba studeerde bij Hendrik-Jan Renes (solo-tubaïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en hafabra-directie bij dhr. Dirk De Caluwé. Later specialiseerde hij zich verder aan het Conservatorium van Rotterdam bij dhr. Hendrik-Jan Renes waar hij in 2008 met glans afsloot.

Als solist trad hij op met onder meer: Mikkeli String Orchestra, de Filharmonie, Spectra ensemble, de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, Harmonieorkest van het Conservatorium Antwerpen, ...

Bernd is steeds op zoek naar nieuwe composities voor zijn instrument. Zo werkte hij mee aan verscheidene nieuwe stukken van Jelle Tassyns, Geert Callaert, Wim Bex, Steven Verhelst, ... en zit hij geregeld te grasduinen in onze Vlaamse muziekbibliotheken op zoek naar onbekend en onbemind werk. Zo bracht hij al vele premières van onbekend werk voor tuba solo in de Benelux.

Website: berndvanechelpoel.weebly.com

Opleidingsonderdelen: Tuba, Euphonium