Bert Joris - jazz | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Bert Joris

Bert Joris

Jazztrompettist Bert Joris (Wilrijk, 1957) gaf de Vlaamse en Belgische jazzscene een gezicht in het buitenland. Zijn naam wordt in één adem genoemd met vaderlandse monumenten als Toots Thielemans en Philip Catherine, beiden Maestro Honoris Causa van de Stichting Conservatorium Antwerpen. Bert Joris verwierf niet alleen een ijzersterke reputatie als improvisator, maar ook als componist, arrangeur en lesgever. Zijn composities worden door orkesten over de hele wereld gespeeld. Bert Joris is een stijl en een merk geworden. Hij wordt in één adem genoemd met andere hedendaagse toptrompettisten als Wynton Marsalis, Nicolas Payton, Roy Hargrove, Randy Brecker en Ack Van Rooyen. 

Bert Joris koos op zijn dertiende voor de trompet en volgde een klassieke opleiding. Die studies brak hij op zijn zeventiende af om zich helemaal op jazzmuziek toe te leggen. Hij drukte zijn stempel op het toenmalige BRT-Jazzorkest als trompettist, componist, arrangeur en gastdirigent. In Vlaanderen was hij verantwoordelijk voor de opstart van een jazzcursus die in sommige conservatoria zou uitgroeien tot een aparte jazzafdeling. In de Swiss Jazz School te Bern leidt hij al 23 jaar met succes de trompetklas en een big band. Met zijn zeer persoonlijke visie en stijl werd hij een belangrijke inspiratiebron voor jong talent. Ook zijn artistieke bijdrage aan tal van cd-opnames is niet te onderschatten. Zo werkte hij als trompettist, arrangeur, componist of producer mee aan opnames van Nathalie Loriers, Philip Aerts, het Brussels Jazz Orchestra en Michel Herr.

Bert Joris heeft zijn grote reputatie mee te danken aan zijn openheid naar andere kunstuitingen. Zijn filmmuziek en groot symfonisch werk zijn van een zeer hoog niveau. Toch blijft hij in al die genres steeds zichzelf, herkenbaar en persoonlijk. Altijd gekruid met een ‘blue note’. 

Hij ontving begin 2010 de Cultuurprijs Vlaanderen voor muziek.

http://www.bertjoris.com/

Opleidingsonderdelen: Arrangement Jazz, Big band