Eliane Rodrigues - piano | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Eliane Rodrigues

Eliane Rodrigues

Eliane Rodrigues werd geboren in Rio de Janeiro. Haar muzikaal talent werd al vroeg ontdekt en geleid door Arnaldo Estrella (zelf student van Alfred Cortot en vriend van Villa Lobos). 

Ze was een echte 'child prodigy': op 3-jarige leeftijd begon ze met componeren nog voor ze noten kon lezen en schrijven. Tegen de tijd dat ze 7 was, waren er twee pianomethodes verschenen met haar composities. Verder speelde ze haar eerste recital op 5-jarige leeftijd en het eerste TV-optreden volgde een jaar later waar ze het pianoconcerto in D van Haydn bracht met Orquestra Sinfonica Nacional. Nog een jaar later speelde ze het Mozartconcerto KV488 met datzelfde orkest. Vanaf dat moment behaalde ze prijzen bij talrijke wedstrijden -zowel regionaal als nationaal- om dan als 18-jarige in de USA de “special prize” op het Van Cliburn concours te krijgen.

Nadien vertrok zij naar België om de klas van Jacques Detiège te vervoegen (zelf een student geweest van Leon Fleischer en leraar van andere laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, o.a. Robert Groslot en Sylvia Traey). Ook behaalde ze verschillende eerste prijzen bij nationale wedstrijden als Wedstrijd Emmanuel Durlet, Cantabile, Tenuto,... om dan in '83 als vijfde te eindigen bij de Koningin Elisabethwedstrijd.

Sindsdien heeft ze niet stilgezeten: als laureate trad Rodrigues al zeer snel op in het Concertgebouw Amsterdam, het Berliner Schauspielhaus, Parijs,Hamburg en het Leipzigs Gewandhaus. Een greep uit haar concertsteden: Antwerpen, Brussel, Den Haag, Moskou, New York, Rio de Janeiro, St Petersburg, Volgograd en Zürich. In De Doelen in Rotterdam wordt zij al 20 jaar lang uitgenodigd om op tweede kerstdag een Chopin-recital te brengen.

1998 was een belangrijk jaar voor Rodrigues: ze was de spilfiguur van een festival in Zwitserland -Musica Romantica- waar zij niet enkel soleerde, maar ook dirigeerde en componeerde. 

Verder is zij al ruim 20 jaar docent aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. 

Daarnaast beschikt ze over meer dan 25 cd's van zowel liveconcerten als studio-opnames. In 2002 zette ze de 5 concerti van Sergei Prokofiev op cd.

“Ze geeft hard en zuiver licht. In haar frêle gestalte schuilt de mysterieuze kracht waarover alleen grote concertpianisten beschikken. Wanneer Rodrigues een opus met de van haar bekende levendigheid onder handen neemt, vergeet de luisteraar alle technische bijzonderheden. Wat hij hoort is de libelle die vrij zweeft door het eeuwige blauw van de hemel.” Frans Verleyen Knack.

Meest recent zijn de opnames van alle 8 pianoconcerti van Beethoven in St.-Petersburg.

“Ik ben sprakeloos. Zo’n intensiteit, zoveel verfijnde dialectiek van these - antithese - synthese, zo’n filterregen van leldadige nootjes, kleuren met een ongekende diepte…jouw unieke subtiliteit in het tot expressie brengen van een existentieel drama - voor mij is het een donkere wolkenhemel na het onweer, waar de zon probeert door te breken. Diep, diep, diep respect voor wie je bent, wat je doet, hoe je het doet, hoe wondermooi en heel erg meticuleus precies.” Bart Stouten VRT

Facebook

Youtube

Opleidingsonderdelen: Piano, Kamermuziek

Websitewww.elianerodrigues.com