Eric Ubben | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Eric Ubben

Eric Ubben

Eric Ubben studeerde animatiefilm aan KASK Gent, o.l.v Raoul Servais. Na het behalen van zijn diploma in 1985 vervoegde hij de PEN Film studio’s als assistent animator en lay out man.


In 1990 keerde hij terug naar zijn Alma Mater als assistent. In 1999 werd hij verkozen tot departementshoofd van deze instelling. Naast de 250ste verjaardag van KASK, een onderwijsvisitatie, de postgraduaatsopleiding ‘behoud hedendaagse kunst’ i.s.m UGent en SMAK,  leidde hij het veelgeprezen nieuwbouw- en renovatieproject Bijloke kunstencampus.


Deze functie vervulde hij tot in 2005 toen de vraag kwam om de leiding te nemen van de Koninklijke Academie van Antwerpen. Tijdens de drie opeenvolgende mandaatperiodes -2005-2017- was hij o.a. verantwoordelijk voor het academiseringsproces, twee onderwijsvisitaties, de viering van het 350 jarig bestaan van de academie (HBDA) en de oprichting van een Engelstalige Bachelor- en Masteropleiding in de beeldende kunsten. In 2017 gaf hij de fakkel door en nam zijn plaats terug in als prof. beeldcultuur.
Als gastdocent gaf hij lezingen (o.a.)  in Stuttgart animatiefestival, VGIK Moskou, Bidai College of Art (Kanazawa, Japan), QCA Brisbane (Australië),...


Naast bestuurder van het HISK, de Hogeschool Gent, de Associatie Universiteit Gent, Artesis Plantijn Hogeschool, ondervoorzitter van de faculteitsraad Kunsten van AUHA en de SIVA Advisory Board (Shanghai) was hij lid van de selectiecommissie animatiefilm bij het Nederlands Filmfonds en het VAF. Zijn expertise bestrijkt naast internationalisering, vooral animatiefilmgeschiedenis, Populaire Cultuur, filmgeschiedenis en hoger kunstonderwijs.