Gary Jankowski - Vocale afdeling | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Gary Jankowski

Gary Jankowski

Gary Jankowski’s (bas) optredens worden gekenmerkt door een grote muzikale gevoeligheid, een sterke, heldere, honingzoete stem, en imposante vertolkingen die hij brengt op een groeiend aantal internationale podia, in concertzalen, en tijdens radio-uitzendingen.

Het Wagnerjaar in 2013 gaf Jankowski veel mogelijkheden om zijn talent voor het Duitse repertoire te bewijzen. Hij bracht Daland in oktober 2013 bij de Opera de Belles Artes, Mexico City, en verscheen als Fafner in het Teatro Colón-Ring in Buenos Aires in december 2012. In het najaar van 2011, zong hij Fafner in Siegfried in een NRK live radio-uitzending vanuit Bergen, onder leiding van Kent Nagano. Hij is ook te zien als Fafner en Hagen in de 2012 ECHO Klassik prijswinnende Musicaphon dvd-productie van de Lübeck Ring, en als Fafner in de C Major / Deutsche Welle dvd-productie van de Colón-Ring. Naast zijn talrijke Wagnerperformances verscheen hij ook als Melcthal in Guillaume Tell in de Poolse Nationale Opera in 2015.

Na het leren en doceren van zang aan de Indiana University en het onder de knie krijgen van zijn ambacht in de regionale theaters van de VS, verhuisde de in Seattle geboren Gary Jankowski in het midden van de jaren 1990 naar Duitsland. Hij had opdrachten als ensemble-lid in Neurenberg, Halle / Saale, Freiburg, Rostock en Schwerin en was onder andere te gast in Leipzig, Donostia / San Sebastian, Peralada, Dorset, Lübeck en Kiel. Hagen, Fafner, König Marke, Fiesco, Landgraf, Osmin, en Il Commendatore, evenals Ochs von Lerchenau zijn de belangrijkste rollen. 

Gary Jankowski werkte samen met dirigenten zoals Kent Nagano, Philippe Jordan, Andriy Yurkevych, Jacques Delacôte, Miltiades Caridis, Roberto Paternostro, Stefan Malzew, Michail Jurowski en Niksa Bareza, en met regisseurs zoals David Pountney, Valentina Carrasco, Fred Berndt, Arturo Gama, Anthony Pilavachi, Frank Hilbrich, Uwe Scholz, Werner Saladin, en Axel Köhler.

Als concertzanger verscheen hij met, onder andere, het Auckland Philharmonia, het Philharmonisches Orchester Freiburg, de Neubrandenburger Philharmonie, de Mecklenburgische Staatskapelle, het Chautauqua Symphony Orchestra Seattle, het Bellingham Festival of Music en de Crue Consort. Bijzonder opmerkelijk was een programma van barok solo cantates met orgel onder de sponsoring van het Duitse consulaat in San Francisco.

Één van de hoogtepunten als recitalist was zijn samenwerking met pianist Gabriel Dobner in Die Schuberts Winterreise gepresenteerd op tal van locaties in de Verenigde Staten en Europa.

Hij heeft ten slotte ook een groeiende reputatie als pedagoog. Naast het handhaven van een eigen studio in Berlijn, trad hij in de zomer van 2015 in dienst bij de Israël Vocal Arts Institute in Tel Aviv en bij de operaopleiding aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Beveren, België.

Website: www.garyjankowski.de

Opleidingsonderdelen: Zang