Guy Joosten - vocale afdeling | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Guy Joosten

Guy Joosten

Guy Joosten (Genk, 4 maart 1963) kent al meer dan 30 jaar een succesvolle internationale carrière als toneel- en operaregisseur.  Reeds vrij jong debuteerde hij in Europa’s grootse theater: het Burgtheater in Wenen om een jaar later chef regisseur te worden van het gerenommeerde Thaliatheater in Hamburg.
Joosten creëerde inmiddels wereldwijd meer dan 120 producties met als uitschieter zijn debuut aan de Metropolitan Opera in New York waar hij als eerste Belgische regisseur een nieuwe productie regisseerde. Straks zal hij in Tokyo ook de eerste landgenoot zijn die een productie maakt voor de Nationale Opera van Japan.
Guy Joosten engageerde zich reeds vroeg in zijn carrière voor de opleiding en begeleiding van jonge musici. Daarvoor richtte hij in 1999 de International Opera Academy op. Het was de eerste officiële posthogeschoolvorming voor jonge operatalenten in ons land. Honderden kandidaten bieden zich uit alle hoeken van de wereld aan om aan dit instituut te mogen studeren. Tot op heden bezielt en leidt hij deze instelling. Daarnaast was Joosten professor en een veelgevraagd gastdocent aan universiteiten en hogescholen. Nog doceert hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen.
Hij werd voor zijn werk bekroond met diverse nationale en internationale prijzen waaronder de Thaliaprijs, de  "Prix de L'Europe Francophone/Grand prix de la critique” in Parijs en de prestigieuze Italiaanse prijs “Premio Franco Abbiati” als beste regisseur. 

Biografie

Theater
Guy Joosten begon zijn carrière als theaterregisseur en artistiek leider van het, mede door hem opgerichte theatercollectief, Blauwe Maandag Compagnie. 
Hij regisseerde eveneens in het Nationaal Toneel Gent, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het Brussels Kamertoneel evenals voor diverse gezelschappen in Nederland (Amsterdam, Eindhoven en Groningen). 
Op de nog jonge leeftijd van 28 jaar maakte hij reeds zijn debuut aan het prestigieuze Burgtheater in Wenen en werd een jaar later de jongste chef-regisseurs in Duitsland bij het Thaliatheater in Hamburg. Hij werkte er 3 jaar.
Joosten keerde, na een pauze van 17 jaar waarin hij uitsluitend opera’s regisseerde,, eind 2016 terug naar het theater met de succesvolle productie “Zwanemans” een coproductie tussen Het Paleis en Kunsthuis Opera Vlaanderen.

Opera
In 1991 maakte hij de overstap van theater naar de operawereld. Hij regisseerde zijn eerste opera bij de Vlaamse Opera (Antwerpen/Gent) in het seizoen 1990/91. 
Inmiddels regisseerde hij meer dan 40 verschillende opera titels in diverse stijlen en genres gaande van Rossini, Mozart en Verdi, het belcanto-repertoire, operettes, veel werk uit het Frans repertoire maar ook Britten, Stravinsky en Berg alsook hedendaagse opera's. 
Guy Joosten regisseerde in meer dan 30 operahuizen: Antwerpen, Amsterdam, Barcelona, Bern, Bologna, Brussel, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Genève, Gent, Göteborg, Hamburg, Helsinki, Kopenhagen, Leipzig, Lissabon, Londen (English National Opera), Luik, Madrid, Maribor, Marseille, Monte Carlo, Montpellier, Oviedo, Rouen, Sankt Gallen, Saint-Étienne, Seoul, Sofia, Wenen (Volksoper & Theater a/d Wien) en Zürich. 
In 2005 maakte hij zijn debuut aan de Metropolitan Opera in New York met Gounod's "Roméo & Juliette". 
In 2018 maakt hij zijn debuut in Azië met twee nieuwe producties: “Die Lustige Witwe” in Seoul voor de Korean National Opera en voor de Nationale Opera van Japan in Tokyo: “Die Entführung aus dem Serail” van W.A.Mozart.

Prijzen
Joosten ontving in 1989 de Theaterfestivalprijs in Rotterdam voor zijn regie van Lars Noren's stuk "Nachtwake" en de Belgische Thaliaprijs voor zijn werk bij de Blauwe Maandag Compagnie. 
Voor zijn operaregies werd hij door de Vlaamse regering in 1999 onderscheiden met de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. 
In 2010 kreeg hij in Parijs de "Prix de L'Europe Francophone"/grand prix de la critique voor zijn regie van "Elektra" in de Brusselse Muntschouwburg. 
In 2016 ontving hij in Bergamo de prestigieuze Italiaanse prijs : Premio Franco Abbiati / "Miglior regista". Hiermee werd zijn werk als regisseur aan de productie "Elektra" in Bologna bekroond.

Onderwijs
Naast zijn werk als regisseur was hij professor aan de Vrije Universiteit van Hamburg en gastdocent aan de hogescholen van Amsterdam, Eindhoven,Saarbrücken en Maastricht. 
Hij doceerde eveneens in het Theaterinstituut van Barcelona en gaf regelmatig Masterclasses o.a. in Sofia en Tel Aviv. 
Hij is docent aan de zangafdeling van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen en sinds oktober 2013 is hij opnieuw algemeen directeur van de International Opera Academy in Gent. 

Divers
Joosten was lid van diverse bestuurs- en adviesraden in het domein van onderwijs en cultuur o.a. bij Het Paleis en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen.
Guy Joosten tekende in 2011 voor het concept van de tentoonstelling “Sagalassos, city of dreams”, één van de meest succesvolle tentoonstellingen met meer dan honderdduizend bezoekers, in het Gallo Romeins Museum in Tongeren.

Opleidingsonderdelen: Opera, Presentatie en scenische improvisatie, Spel en scenische improvisatie