Hendrik Braeckman - Jazz | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Hendrik Braeckman

Hendrik Braeckman

Hendrik Braeckman, geboren in 1964, begon na twee TV-cursussen “GITAAR SPELENDERWIJS” van Jan Mol (TELEAC) en na enkele jaren pop-, country-, en rockmuziek gespeeld te hebben, aan de Jazzstudio Halewijnstichting te studeren in 1983 naar  aanleiding van de zomercursus te Dworp van datzelfde jaar, waar hij les kreeg van ondermeer Paolo Radoni en Vince Benedetti respectievelijk gitarist en arrangeur.

Tijdens de daarop volgende studiejaren in Antwerpen kreeg hij les van  jazzmuzikanten die toen reeds hun sporen hadden verdiend; Dre Pallemaerts, Bert Joris, Joe Lovano, Hein Van De Geyn, Eric Vermeulen, Maarten Weyler, Dennis Luxion, Roger Kellaway. Specifiek op gitaar kreeg hij les van Paolo Radoni, toen bekend als lesgever aan het Conservatorium van Brussel en  voorzitter van “Les Lundis d’Hortense”, Peter Hertmans, was toen lesgever aan de Jazzstudio in Antwerpen en nadien docent aan het Conservatorium van Brussel en coördinator van de jazz-afdeling van het Lemmensinstituut, Peter Nieuwerf, hoofd van de jazz-afdeling in Den Haag, Serge Lazarevitch, lesgever in Dworp en aan de Jazzstudio, van Franse origine en docent aan het conservatorium van Parijs en Perpignan, gitarist in het nationaal jazzorkest van Frankrijk en van Philliphe Catherine tijdens de zomercursus te Dworp. Na zich verdiept te hebben in de oudere school van jazzgitaristen zoals Charlie Christian, Django Reinhardt, Kenny Burrell, Jim Hall en Wes Montgommery richtte hij  zijn aandacht tot meer moderne gitaristen zoals Mike Stern, John Scofield, Pat Metheny, Bill Frisell, John Abercrombie en de Europese Serge Lazarevitch. Bij de vier laatste volgde hij ook stages.

ERVARING

Hij speelde tot 1987 vooral met Frank Vaganee en Erwin Vann met wie hij laureaat was van de Oostendse Jazzwedstrijd georganiseerd door Knack Magazine.

Hij maakte opnames met Monica stoces voor BRT radio en speelde  met, Eric Vermeulen, Bert Joris, Kurt Vanherck, Jean Louis Rassinfosse, Dre Pallemaerts, Phillippe Aerts, Jan De Haas, Koen Decauter, “Waso”, Jan de Koning, Clifford Adams, trombonist van Cool & the gang, Jack Van Poll, Patricia Beysens, Diederik Wissels, Charles Loos, Jan Mues en last but not least speelde hij bijna dagelijks in de club van de amerikaanse vibrafonist Dave Pike.

Hij speelde ook met verscheidene buitenlandse muzikanten zoals ; Dave Pike, Peter Compo, Judie Niemack, Andy Mghee uit New York, Andrej Cusik uit Polen, Toivo Unt uit Letland en Dave Paquette uit New Orleans, Nilson Matta, Kenny Werner, Kenny Wheeler, Joe Lovano, Dave Liebman, James Darcy Argue, Gauthier Capuçon.

Ook op buitenlandse podia was hij reeds te vinden zoals in ; Dusseldorf, Stuttgart, St Moritz, Cannes, Amiens, Parijs, Taipeh, Koeweit, New York, Shanghai, Boston, La Rocque d‘Antheron te Frankrijk, Amsterdam, Johannesburg, Singapore, Gdansk, Warschau…

ALS  LEIDER

Buiten de verscheidene groepen waar hij in speelt, leidde hij ook enkele eigen formaties waaronder het trio “MOVES”, “HB’s CONFUSION”,  de groep “KING & CO”, en “HET HENDRIKBRAECKMAN KWINTET”.

Als Co-leidervan het trio “Ancesthree” met Piet Verbist en Ben Sluys speelde hij overal te lande en nam de Cd “Ancesthree” op, live opgenomen door de VRT.

Met zijn eigen kwintet genaamd de “HENDRIK BRAECKMAN GROUP” met  onder meer Bert Joris en  Kurt Van Herck neemt hij zijn eerste Cd onder eigen naam op voor radio-producer Marc Van Den Hoof van radio Klara, in studio “Toots” van de Vrt. “ ‘till now” komt uit bij het label de Werf, Vlaanderens meest prominente jazzlabel. Deze Cd werd ook genomineerd.

ALS SIDEMAN

Vanaf 1993 was hij gitarist bij de Franse chansonnière Catherine Delasalle met wie hij de CD’s ”Est ce ainsi que les hommes vivent” opnam,  in 1995 een tweede CD, “Entre sable et neige” en in 1997”Trio” waarvoor hij ook componeerde en arrangeerde. Met haar toerde hij tweemaal in Taiwan en één maal in China met een nieuwe cd, “Memoires” tot gevolg waar hij ook voor arrangeerde en componeerde.

Samen met Jo Vanhautte lag hij aan de basis van een kwartet met Wannes Van De Velde dat een repertoire heeft van Jazzstandards uit de periode van voor en tijdens de tweede wereldoorlog Het kwartet wordt vervolledigd door trompettist Jan Deconinck, een oude bekende in de Vlaamse Jazzwereld.

Vanaf 1995 tot 1998 is hij vast gitarist bij het Ronny Verbist trio dat jazzstandards, musettes en eigen werk brengt op de Vlaamse podia. CD “Ah Bah Joat”in 1997 en “Caro hum” in 1998.

In 1997 deden Peter Vandendriessche en Kurt Bude elk op hun beurt beroep op hem om hun jazzkwartet te vervoegen De ene bracht een hommage aan Paul Desmond en het andere kwartet stond voor eigentijds jazz.

In het seizoen 1998-‘99 ging hij op tournee met Johan Verminnen in een Chançon project.

Sinds 2000 deden verschillende groepen op hem beroep.

Mirrdin Decauter, Flamenco, Gwen Cresens, Tango van Astor Piazolla en Franse chanson met Papillon, Olla Vogala, Jan de Haas, Stefaan Bracaval en het Brussels Jazz Orchestra onder leiding van Frank Vaganée met verschillende internatonale en nationale sterren zoals ; Dave Liebman, Kenny Werner, Kenny Wheeler, Norma Winston, David Linx, De Filharmonie, Joe Lovano… .

Vanaf 2010 werkt hij met Melike Tarhan van Turkse en Andrelina Freitas van Portugese afkomst en vormt  hij een nieuw trio met Piet Verbist (bas) en Toon Dionant (drums).

Sinds 2016 speelt hij in het trio Tripod met Frank Vaganee en Jos Machtel dat “Songs of the Low Lands” brengt.

Vanaf dit jaar vormt hij samen met Benoit Vanderstraeten en Jan de Haas het trio BraHaVa dat onder andere een tribute wil zijn aan “Bright Size Life” de eerste LP van Pat Metheny, Jaco Pastorius en Bob Mozes uit 1976.

Website: hendrikbraeckman.be

Opleidingsonderdeel: gitaar jazz, ensemble jazz