Jan Van der Roost - Hafabra-directie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Jan Van der Roost

Jan Van der Roost

Jan Van der Roost werd in 1956 geboren te Duffel in België. Al op zeer jonge leeftijd maakte hij kennis met de grote namen van het harmonie-, fanfare- en brassbandrepertoire, en al gauw voelde hij de drang om ook zelf iets op papier te zetten. Op het Lemmensinstituut in Leuven studeerde hij trombone, muziekgeschiedenis en muziekeducatie. Hij vervolgde zijn studie aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Antwerpen, die hij afrondde met de einddiploma’s directie en compositie.

Momenteel is Van der Roost als docent werkzaam aan het Lemmensinstituut; verder is hij gastdocent aan het Shobi Institute of Music in Tokio, de University of Arts in Nagoya en het Senzoku Gakuen College of Music in Kawasaki (Japan). Afgezien van een productief componist is Van der Roost een internationaal veelgevraagd jurylid, gastspreker, workshopleider en gastdirigent. Zijn muzikale activiteiten hebben hem naar 45 landen op vier continenten gebracht, en zijn composities zijn over de hele wereld uitgevoerd en opgenomen.

Begin 2001 verscheen bij EMI Classics een cd met vier van zijn werken voor kamerorkest, en het Slowaaks Radio Symfonie Orkest (Bratislava) nam drie van zijn composities op, die begin 2003 op cd werden uitgebracht op het Duitse label Valve-Hearts. In 2004 produceerde Phaedra nog een cd met klassieke composities van zijn hand, onder andere soloconcerten voor trompet, gitaar en hoorn. De beroemde Sofia Soloists (Bulgarije) namen zijn Concerto Doppio op voor het Nederlandse label Aliud Records, en het Polish Radio Choir (Pools Radiokoor) bracht in 2012 een cd uit met zijn Contemplations voor koor en orgel. In 2013 kwam het prestigieuze Amerikaanse label Parma Records met de cd Sirius, waarop het Sint-Petersburg Staatssymfonieorkest drie van zijn orkestwerken speelt. Veel andere vooraanstaande ensembles, zoals het Vancouver Symphony Orchestra (Canada), het Orquesta Sinfónica Simón Bolívar (Simón Bolívar Symphony Orchestra, Venezuela), het Yomiuri Nippon Symphony Orchestra (Japan), het Lithuanian Chamber Orchestra (Litouws Kamerorkest) en het Orchestre Philharmonique de Luxembourg (om er maar enkele te noemen), hebben zijn muziek uitgevoerd en/of opgenomen. Begin 2014 verschenen zijn Sinfonia Hungarica en From Ancient Times op een cd bij Naxos, en in 2015 werden nog drie van zijn grote werken uitgebracht onder hetzelfde label: Spartacus, Poeme Montagnard en Sinfonietta, uitgevoerd door de Philharmonic Winds Osakan uit Japan, onder leiding van de componist zelf. 

Zijn lijst van werken omvat een brede variatie aan genres en stijlen: twee oratoria, een kinderopera, een cantate, een symfonie en wat kleinere werken voor symfonieorkest, een gitaarconcert (opgedragen aan Joaquin Rodrigo), een concert voor trompet en strijkers (opgedragen aan – en geschreven in opdracht van – de Noorse virtuoos Ole Edvard Antonsen), een dubbelconcert voor twee klarinetten en strijkers (opgedragen aan Walter en Anne Boeykens), een concert voor klarinet en symfonieorkest (geschreven voor Eddy Vanoosthuyse), Images voor altsaxofoon en kamerorkest, een liederencyclus voor bariton en kamerorkest, werken voor strijkers en kamerorkest, kamermuziek, talloze stukken voor brassband en harmonieorkest (waaronder Sinfonia Hungarica, een driedelige symfonie voor groot harmonieorkest, en Sinfonietta), koormuziek en instrumentale solo’s. Veel van deze composities werden in verschillende landen uitgezonden op radio en televisie, en de meeste ervan zijn op cd gezet door gerenommeerde uitvoerenden. Jan Van der Roost schrijft uitsluitend in opdracht. Zijn opdrachtgevers komen uit diverse landen, onder meer België, Nederland, Zwitserland, Italië, de Verenigde Staten, Japan, Spanje, Frankrijk, Singapore, Oostenrijk, Canada, Noorwegen, Duitsland, Brazilië, Finland, Luxemburg, Hongarije, Colombia, Kroatië en Engeland.

Website: www.janvanderroost.com

Opleidingsonderdelen: Harmonie-, fanfare- en brassband directie instrumentatie en analyse, Literatuurstudie/repertoire