Joris Verdin - Orgel | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Node
  • Joris Verdin

Joris Verdin

Joris Verdin heeft een grote voorkeur voor wederuitvoering van vergeten muziek uit alle stijlperioden, naast creaties van hedendaagse werken. Hij doceert aan het Koninklijk onservatorium te Antwerpen en heeft een internationale reputatie als specialist van het negentiende-eeuwse orgelrepertoire. Master classes, uitgaven en wetenschappelijke artikels vormen een belangrijk element in de huidige activiteiten, met onder meer de publicatie van de volledige harmoniumwerken van César Franck en een handboek voor harmoniumspel, vertaald naar het Frans, het Duits en het Engels. Zijn artikels over de uitvoering van orgelwerken verschenen onder andere in Het Orgel (NL), Ars Organi (D), The Diapason (US), La Tribune de l’Orgue (CH), ROC Bulletin (JP), L’Orgue (F). Sinds meer dan vijftien jaar is Joris Verdin actief op het gebied van het uitbreiden van de orgelklanken via MIDI, het “Hyper Organ” of  “Augmented Organ”. Deze klankwereld is geankerd in het onvervangbare geluid van de analoge electronica uit de seventies.

Zijn discografie omvat een vijtigtal CD’s met muziek van de 16e tot de 20e eeuw. 
-----------
Joris Verdin is ook als componist bedrijvig, een deel van zijn werken is opgenomen, ook door andere uitvoerders. Zijn compositie “Fantasia un poco como una batalla” werd door Doblinger - Wien geselecteerd in de “Nuovi Fiori Musicali 2010”, een verzameling nieuwe muziek met composities uit Europese landen, hij neemt ook deel aan het Orgelbüchlein Project, de vervollediging van Bach’s werk met eigentijdse composities. De Spaanse stad Torre de Juan Abad (Ciudad Real) heeft Joris Verdin in 2003 aangesteld als ere-organist van het historische orgel van Gaspar de la Redonda uit 1763. Daarnaast is het harmonium uitgegroeid tot meer dan een hobby. De "American Record Guide" van november 2011 zegt het zo: "Verdin, the apparent Dean of harmonium players, certainly knows how to get the most from the harmonium". In 2013 vormt hij een duo piano-harmonium met Marie-Noëlle Bette-Leroy, met ook literaire en visuele producties. Sinds 2016 nemen het project PipesandSpeakers, het akoestische orgel uitgebreid met digital sound processing, en composities voor video’s een steeds belangrijker plaats in. 
-----------
Opnames werden beloond met "Preis der deutschen Schallplattenkritik, "Diapason d'Or", "Choc de la Musique", Klara Prijs en Cecilia prijs. In 2007 heeft de Fondation Royaumont (Frankrijk) hem aangezocht voor een permanent project van professionele vorming onder de naam “Voix Célestes”, een onderzoeksprogramma naar de uitvoering van 19e eeuwse Franse muziek. Sinds 1996 is Joris Verdin verbonden aan GoArt, het orgelcentrum van Gothenburg University. In 2015 was hij artistiek directeur van de Gothenburg International Organ Academy. Hij werd door de Gesellschaft der Musikfreunde in Wien gevraagd om de restauratie van  de “harmoniumvleugel” van Franz Liszt artistiek te begeleiden en het instrument opnieuw aan het publiek voor te stellen. In 2023 publiceert Gothenburg University een substantieel e-book over tempo en metronoom in de negentiende eeuw, met speciale aandacht voor de werken van César Franck.


www.jorisverdin.com
www.orgue-harmonium.com
www.youtube.JorisVerdinOfficial