Kurt Bertels | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Kurt Bertels

Kurt Bertels

Kurt Bertels is een klassieke saxofonist en postdoctoraal onderzoeker. Tot zijn onderzoeksdomein behoren historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, mecenaatstudies, opdrachtwerken, negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse saxofoonpraktijk, transnationalisme en mobiliteit in de muziek.

In zijn doctoraat legde hij zich toe op de geschiedenis van de Brusselse saxofoonschool van het Koninklijk Conservatorium Brussel (1867-1904). Hierbij focuste hij op de uitvoeringspraktijk, de cultuurhistorische context en het repertoire van de Brusselse saxofonisten. Momenteel werk hij aan postdoctoraal onderzoek over de relatie tussen de vroege saxofoonpraktijk en opdrachtwerken of mecenaat.

Bertels behaalde nationale en internationale prijzen en werd door de Unie van de Belgische Componisten bekroond met de Fuga Trofee voor zijn promotie van de Belgischemuziek. Hij gaf lezingen en masterclasses in binnen- en buitenland. Hij publiceerde ook cd’s met negentiende-eeuwse Belgische saxofoonmuziek waaronder The Saxophone in 19th-Century Brussels and Works for Saxophone and Orchestra by Paul Gilson. Zijn Een ongehoord geluid, een monografie over de saxofoon in het negentiende-eeuwse Brussel, publiceerde hij in 2020. In 2022 werd hij verkozen als redactielid van het wetenschappelijke tijdschrift The Saxophone Symposium (US).

Kurt Bertels is lid van de Jonge Academie van België (2021-2026).