Nikolaas Kende - piano | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Nikolaas Kende

Nikolaas Kende

Foto: ©Henk van Rensbergen

Nikolaas Kende studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, en het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hierna volgde een intense samenwerking met Elisso Virsaladze aan de Hochschule für Musik und Theater München en de Scuola di Musica Fiesole. Daarnaast kreeg hij nog onderricht van persoonlijkheden als D. Bashkirov,  A. Ciccolini, M. Perahia, D. Alexeev en Radu Lupu. Op jonge leeftijd won Nikolaas verschillende wedstrijden: de Cantabile wedstrijd (Antwerpen, 1998), de Internationale EPTA wedstrijd voor piano-duo’s (1999), Axion Classics (Brussel, 1999), de Stefaan de Jonghe wedstrijd (Aalst, 2000) en de Tenuto wedstrijd (Brussel, 2002). 

In 2002 werd hij laureaat van de Belgian Foundation for young soloists. In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de YPF-westrijd in Den Haag en in 2005 won hij de pianisten-parade te ’s Hertogenbosch waar hij de publieksprijs en de persprijs won. In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen.  In 2007 werd hij laureaat van de wedstrijd Jonge Solisten, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe.  

Na zijn succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd (2007) treedt Nikolaas regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnen- en buitenland, ondermeer in Nederland, Frankrijk (festival Montpellier, festival Menton, festival Vexin), Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en de Nederlandse Antillen.

In 2009 maakte hij zijn debuut in Amerika (California en Texas), waar er in 2013 opnieuw een tournee volgde. 

In 2015 maakte hij de door pers geprezen muziektheatervoorstelling Kreutzersonate en bracht een recitaltournee hem in Zuid-Afrika en Mozambique. Toekomstige projecten omvatten ondermeer de uitvoering van de integrale pianosonates van Beethoven.

Als solist vertolkte hij concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het  Brussels Philharmonic, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als  Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin, Stephen Heyde en David Agnus.

Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op.
Hij is regelmatig te beluisteren op radio (Klara, RTBF, AVRO, Radio Romania,  France Musique, WDR) en televisie.

Sinds 2006 is hij verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen, eerst als assistent van Levente Kende en Heidi Hendrickx en als begeleider, en  vanaf  september 2015 als hoofddocent piano, met als assistent Levente Kende. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als jurylid op pianowedstrijden en als leraar op muziekstages.

Levente Kende, assistent

Levente  Kende  werd  geboren  te Budapest  en studeerde  daar   aan   het Bartók  Conservatorium  en   aan  de  Liszt-Academie  bij   Prof. Wehner. In 1969  won hij een speciale prijs in de Beethovenwedstrijd van de Hongaarse Radio.   Drie  jaar  later  won  hij  de  "Grand Prix"  van  de Liszt-Academie en  behaalde hetzelfde jaar zijn einddiploma als pianovirtuoos.

Hij volgde meestercursussen  bij  Maestro  Zecchi  en  studeerde te  Moskou aan  het   Tsjaikovsky-Conservatorium   bij  Prof. Mezhloemov. Sinds  september  1974  woont  hij  te  Antwerpen.  Hij behaalde  het Speciaal Hoger Diploma  aan het  Koninklijk  Conservatorium  te Brussel  (o.l.v. E. del Pueyo  en  A. De Groote).  In  1975 kreeg  hij de "Alex de Vriesprijs" en  van 1977  tot  1980   was  hij  assistent  van  Maestro Carlo  Zecchi  tijdens  diens meestercursussen in Salzburg en in Citta di Castello. Hij   concerteerde  in  alle Oost-Europese landen, in Scandinavië, Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Turkije. Hij trad regelmatig op voor  het Festival van Vlaanderen, het Leie-festival, het Festival van Cadaques, het Festival van Carpi, het Festival van Bologna,  het Festival van Dresden,  Ars Musica te Brussel, Tromp Festival Eindhoven etc. In 1994 nam hij  late  pianowerken  van  Liszt op voor zijn eerste solo-cd en in december 1999 kwam zijn tweede Liszt-cd uit. In 2000 heeft hij het pianoconcerto van Luc Van Hove met het VRT-Symfonisch Orkest opgenomen. Als solist in concerti trad hij op met dirigenten zoals F.Terby, A.Vandernoot, A. Rahbari, D. Angus, J. Van Immerseel, D. Callegari, D. Ostrovsky, A. Pappano, D. Atherton, E. Batiz Naast zijn solistische loopbaan vormt hij samen met zijn vrouw Heidi Hendrickx een   welbekend  pianoduo. Voor hun inzet ter verspreiding van Belgische muziek kregen zij de trofee “Fuga” van S.A.B.A.M   Als duo concerteerden zij  in  de  meeste  landen  van  Europa   en  in  Noord Amerika  (New York, Texas en Canada)  en  maakten  talrijke opnamen voor binnen- en buitenlandse Radio- en Televisiestations  (BBC, NOS, KRO, BRT, RTB, NDR, WDR, RAI ) alsook verschillende lp's en cd's.  Zij traden op in de grootste concertzalen van Italië en Spanje en in 1997 in Düsseldorf (Schumann-Festival) met een Brahms/Schumann-programma. Als  begeleider  van zangers  en  kamermuziekensembles  geeft hij bovendien concerten en heeft hij meegewerkt aan een 60-tal platen en cd-opnames.

Met zijn vrouw is hij de bezieler van de “Pulhof-Concerten”, een reeks kamermuziekconcerten in Antwerpen met de beste Belgische en buitenlandse vrienden-musici. In het seizoen 2008/2009 gaf hij voor het Festival van Vlaanderen en in deSingel te Antwerpen – samen met het Muzsikas-ensemble uit Hongarije, een speciaal programma, samengesteld uit oorspronkelijke volksmuziek van Hongarije en Roemenie, en de pianobewerkingen of imitaties ervan door Bartók. In 2010 gaat hij de wereldcreatie van een nieuw pianoconcerto van Luc Van Hove spelen met deFilharmonie o.l.v Jaap Van Zweden. Hij was mentor aan het Orpheusinstituut (Gent) en gastdocent aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Brussel. Hij gaf masterclasses in Salzburg, in Noth (Frankrijk), in Amsterdam, in Dilbeek/Brussel en in Waco (Texas). 

Levente Kende, assistent

Opleidingsonderdelen: Piano

Websitewww.nikolaaskende.com