Olga de Soto | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Olga de Soto

Olga de Soto

Olga de Soto is een Spaanse choreografe, danseres en dansonderzoekster gevestigd in Brussel. Ze studeerde af aan het CNDC / Centre National de Danse Contemporaine d'Angers na in haar geboorteland klassiek ballet, hedendaagse dans en muziektheorie te hebben gestudeerd. Olga begon haar choreografisch werk gericht op onderzoek en compositie in 1992, waarbij ze verschillende formaten verkende in talrijke stukken, waarvan sommige ontworpen in dialoog met werken van hedendaagse muziekcomponisten, binnen een langdurige samenwerking met IRCAM, in Parijs.

Sinds het begin van de jaren 2000 concentreert haar werk zich op de thema's geheugen, sporen en overdracht en vermengt het de taal van de choreografie met die van de documentaire, performance, beeldende kunst en installatie, spelend met de poreusheid van die disciplines. Het werk verloopt langs twee assen. De eerste as concentreert zich op de studie van het lichamelijk geheugen van de danser via een pluralistische benadering van dans en het lichaam. De tweede as verkent werken uit de dansgeschiedenis vanuit het perspectief van de perceptuele herinneringen van toeschouwers en dansers, en bevraagt zo de impact van live kunst, het nut en de blijvende kwaliteit ervan. De resulterende projecten gaan over archieven, documentatie, getuigenissen, mondelinge bronnen, vertellingen en verhalen. Ze richten zich op de ervaring van de toeschouwer en de antropologie van het spektakel, terwijl ze zich ontwikkelen via een benadering die de artistieke ervaring bestudeert op basis van de orale geschiedenis van de werken.

Olga's werk is in een twintigtal landen gepresenteerd. Ze wordt regelmatig uitgenodigd om haar methodologieën te delen en over te dragen binnen het academisch kader in universiteiten in Europa, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.
In 2013 werd de Soto bekroond met de Society of Dramatic Authors and Composers - SACD Prize (België), in de categorie Performing Arts, voor haar onderzoek en creatieve werk over The Green Table van Kurt Jooss. Sinds 2019 is ze gastdocent aan de Master in Dans van het Antwerps Conservatorium / Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Teaching-artist: Portfolio Artistieke Praktijk, Master Projecten