Pieter Jan De Wyngaert | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Pieter Jan De Wyngaert

Pieter Jan De Wyngaert

Pieter-Jan De Wyngaert is theatermaker, acteur en muzikant. Hij begon zijn eerste opleiding in 2003. In 2007 behaalde hij met grote onderscheiding een master drama aan het Lemmensinstituut te Leuven en in 2011 met grote onderscheiding een master Kleinkunst aan de voormalige Studio Herman Teirlinck te Antwerpen.

Als acteur speelde hij onder meer bij fABULEUS (Leuven), de Roovers (Antwerpen), Nevski Prospekt (Gent), HETPALEIS (Antwerpen), enkele gastrollen op televisie (Aspe, Dubbelleven, etc), kortfilms en videoclips (Moss – Angry Young Man) en de nog te verschijnen langspeelfilm (‘Marina’ – Stijn Coninx).

Pieter-Jan maakte zijn eigen solovoorstellingen. ‘At the Top’ (2006): een muzikale vertelling over een uitgebluste topmuzikant die terugblikt op z’n jonge rijkgevulde carrière, ‘Da’s voor de slachtoffers’ (2008): een solo, gecoacht door Herwig Illegems, ‘Sugoi Nè?’ (2009): een Nederlandstalig liedjesprogramma, gecoacht door Bart Meuleman, en ‘De man die er naar snakte om door de bliksem te worden getroffen’ (2011), een Nederlandstalig liedjesprogramma, gecoacht door Dries Helsen.

Als muzikant werkte hij onder andere voor de Roovers (‘Onvoltooid Verleden’, samen met Bjorn Eriksson), Nevski Prospekt (de volledige soundtrack voor de bewegingsvoorstelling M van Macbeth) en Yard Sale (een muziekprogramma met Stijn Cole; onder andere te gast op TAZ2010). Daarnaast doet hij ook stemmenwerk voor hetGeluidshuis/TheChainGang, Raygun en Sonicville.

In 2011 won Pieter-Jan De Wyngaert de Mintzkov-songwedstrijd met ‘Mager Wolkje’ (ism de boekenbeurs Antwerpen) en nog in datzelfde jaar richtte hij samen met Dries Helsen en Wannes Cappelle de Nederlandstalige popgroep ‘De Duiven’ op. De zomer erop stampt hij samen met Sofie Joan Wouters en Joachim Gys het theatercollectief Nachtkrab op. Hun eerste voorstelling ‘De Botanische Tuinen van Antarctica’ gaat in première op de ArtEZ Toneelschool van Arnhem (NL).

Pieter Jan De Wyngaert is lid van de artistieke raad die de opleiding Drama, afstudeerrichting Kleinkunst mee vorm geeft.