Spank Moons | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Spank Moons

Spank Moons

Sinds 1979 heeft Spank Moons deelgenomen aan verschillende solo- en groepstentoonstellingen, o.m. met Cindy Sherman, Gérald Van Der Kaap in 1982 en met Anselm Kiefer, Andy Warhol, Jan Henderikse en Hans Op de Beeck in 2013. In 2014 nam hij deel aan Polaroid! An homage met Marina Abramovic, Araki, Marlene Dumas en Tracey Emin.

Spank Moons studeerde tussen 1971 en 1982 aan de Antwerpse academie: beginnende aan de kunsthumaniora, vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en hij is laureaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten.

In 2006 verscheen ter gelegenheid van zijn 50-ste verjaardag het boek Spankenstein.

In 2010 behaalde hij de titel Doctor in de Kunsten aan de Associatiefaculteit Antwerpen met het project In Questa Tomba Oscura - The Skull Within- pixelation as strategy of (dis)appearance.

In Spankenstein plakt Spank Moons het beeld in de werkelijkheid, zijn foto’s lijken ‘het leven-zoals-het-is’ af te beelden, met een kleine inkeping erin, als een vriendelijke kneep in de wang. 
In In Questa Tomba Oscura wordt deze verhouding om zijn as gedraaid: de werkelijkheid lijkt nu ingepast te worden in het beeld. Spank Moons wil de tragiek van de dood vangen door het in zijn iconografische traditie na te jagen.

Spank Moons was werkzaam aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen van 1985 tot 2021. Eerst was hij assistent bij Paul Ausloos, Jan Gruyaert en Johan Swinnen. Daarna doceerde hij artistieke fotografie tussen 1989 en 2012 en was hij vanaf dan tot 2021 docent beeldende kunsten en curator/begeleider van de Master-projecten.

 

(Foto © Pawel Czermak 2019)